Laddar annons
Tareq Taylor: Man ska vara skeptisk mot kändisviner
7 Apr, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Tareq Taylor: Man ska vara skeptisk mot kändisviner

Den senaste i raden av kändisar att lansera ett vin är Tareq Taylor. Det är drygt två veckor sedan den folkkäre matprofilen och julvärden lanserade Tareq Riesling, och han berättar nu i en intervju med Vinbanken att responsen varit oerhört positiv.

Över 30 olika kändisar har genom åren valt att ge sig in i vinbranschen. Många av dem har sedan länge lämnat branschen då deras viner blivit allt annat än succéer. Den senaste i raden av kändisar att ge sig in i branschen genom att lansera ett eget vin är Tareq Taylor. Julvärden, matprofilen, krögaren och kokboksförfattaren har under en längre tid varit på väg att lansera ett vin, men olika omständigheter har gjort att det inte blivit av.

– Redan för sex år sedan kontaktade ett bolag mig, men då ville de att jag skulle fronta ett redan befintligt vin. Vinet fanns redan och jag skulle inte vara med i processen, sen skulle de höja priset på vinet. Jag sa att jag inte var intresserad av det så det rann ut i sanden, berättar Tareq Taylor i en intervju med Vinbanken.

Bolag stod i kö för att jobba med Tareq Taylor

För drygt två år sedan blev det återigen aktuellt med en vinlansering för Tareq Taylors del. Då stod flera bolag på kö för att få den folkkäre profilen att välja just deras vin.

– Tre av bolagen ville göra på samma sätt som bolaget för sex år sedan ville göra, nämligen att jag skulle fronta ett redan befintligt vin. Då sa jag nej. Sedan fanns det ett bolag där jag skulle få vara med under hela processen. Mitt enda krav var att om vi skulle lansera ett rött vin så skulle det vara ett pinot noir, och om vi skulle lansera ett vitt vin så skulle det vara ett riesling. Till slut föll valet på ett riesling.

Enligt Tareq Taylor var det viktigt att vinet skulle matcha maten som han serverar på sina restauranger.

– Jag har ambition att få en stjärna i Michelin-guiden, och då gäller det att man håller en bra nivå när det kommer till både mat och dryck. Därför blev det en ren riesling som passar till väldigt mycket vi gör. Vi i Sverige är väldigt bra på att ta till oss influenser från andra delar av världen, och i dag har vi väldigt mycket fusion-mat. Det här vinet passar till väldigt många olika typer av mat, berättar Tareq Taylor.

Passar till lax med hovmästarsås

Bland rätterna som nämns finns lax med hovmästarsås men även sushi.

– Vinet passar även riktigt bra till rätter med hetta i sig, och att matcha rätt vin med mat är något som är oerhört kul och något som jag verkligen vill lyfta ännu mer.

– Många brukar fråga mig om jag är vinkunnig, och då brukar jag svara att jag är smakkunnig. För mig handlar det om att matcha rätt smaker med varandra. Många i dag tror att drycken till maten handlar om att släcka törsten. Om du är törstig så ska du dricka vatten, men om du vill höja smakupplevelsen så ska du välja rätt dryck till.

Även om vi i Sverige har kommit långt när det kommer till att ta till oss smaker från alla delar i världen, så är vi delvis kvar i tänket med att vitt vin ska drickas till fisk och rött vin till kött.

– Stirra dig inte blind på om det är kött eller fisk på tallriken. Tänk på tillbehören. Försök matcha vinet med rätt tillbehör, som till exempel sås. Lär dig smakerna, som till exempel hur man ska matcha syra. Om det är en syrlig rätt med till exempel en syrlig sås, välj då ett vin med hög syra.

"Är överväldigad över responsen"

Även om Tareq Riesling funnits på marknaden en kort tid så har responsen varit bra enligt Tareq själv.

– Jag är överväldigad över responsen. Jag har alltid sagt att jag inte vill synas och jag vill inte ha mitt ansikte på flaskan. Därför står orden riesling väldigt stort medan Tareq står mindre. Jag blir oerhört glad när branschkollegor smakar vinet och direkt säger att de vill ha in det på sin restaurang. Jag vill kunna servera det här på mina restauranger och vara stolt över det. Därför blir jag glad när skribenter med integritet använder ord som elegant, stilren och kvalitet när de beskriver mitt vin.

Men förstår du att det finns en viss skepsis mot kändisviner?

– Ja, självklart. Och man ska vara skeptisk mot kändisviner. Det finns givetvis bra kändisviner på marknaden, men så finns det viner som enbart fokuserar på kvantitet och där man tillsätter socker i vinet. Jag vill kunna stå bakom vinet och jag vill med stolthet kunna säga att jag varit med under processen.

Räcker det med Tareq Riesling eller kommer det komma fler viner från din sida?

– Jag är väldigt nöjd med Tareq Riesling just nu, men det kommer förhoppningsvis komma fler viner. Jag siktar på att lansera en hel serie med viner som symboliseras av kvalitet och stringens, avslutar Tareq Taylor.

Tareq Taylor, Riesling, (56304) 139:-

Läs mer:

Här är listan på kändisviner - både nya och gamla

Topp 10 riesling på Systembolaget

Tyskland - mycket mer än bara vitt vin