Laddar annons
Hur covid-19 påverkar vinbranschen - Col d'Orcia, Italien
27 May, 2020
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Hur covid-19 påverkar vinbranschen - Col d'Orcia, Italien

Vinvärlden och Corona, en serie om hur covid-19 påverkar vinbranschen. Col d'Orcia i Toskana, Italien.

Col d'Orcia Brunello Montalcino. Rapport från Col d'Orcia i Montalcino, Italien. Då coronaviruset spreds över världen blev Italien snabbt ett av de värst drabbade länderna. Även för Col´Orcia i Montalcino, Toscana blev effekterna märkbara.

När greve Francesco Marone Cinzano från Col d´Orcia dyker upp på datorskärmen står han framför en av de gamla ekarna i sin vingård Poggio al Vento i Montalcino.

Eken är Montalcinos symbol men också symbolen för styrka och trygghet. Något vi alla behöver i dessa tider.
-Tänk så lite vi visste om vad som skulle komma. Benvenuto Brunello i februari var vårt senaste stora arrangemang. Vi hade många besökare, trevliga möten och middagar…

Francesco Marone Cinzano ser tillbaka på de senaste månadernas händelser och berättar sedan mer om hur de hanterar krisen.

Italien, ett av de värst drabbade länderna

Även för Col´Orcia blev effekterna märkbara av covid-19. Men arbetet i vingårdarna och i vinkällarna kunde fortsätta nästan som förut. För alla bönder, och druvodlare, är de löpande sysslorna helt nödvändiga.

-Att hålla avstånd under utomhusarbetet har inte varit några problem. Men det var svårare att hålla distansen vid etiketteringsmaskinen, lägger han till.

Alla anställda på Col d ´Orcia har kunnat behålla sina arbeten. Det finns alltid uppgifter att ta sig an, men de har fått gå ner i antal timmar. Något den italienska staten lovat ersätta företagarna för. Men utbetalningarna dröjer så Francesco Marone Cinzano har tills vidare själv betalat ut pengarna.

Förändrad vardag, nya möjligheter

Under mars och april sjönk den inhemska försäljningen av vin med 90 procent i Italien. Den stora vinmässan Prowein ställdes in liksom Vinitaly. En pressande situation inte bara för producenterna utan också för vinagenterna ute i landet.
Francesco Marone Cinzano bestämde sig för att sig muntra upp dem,

-Jag fick göra som en doktor till en deprimerad patient och försöka hjälpa till med positiva tankar.

Men det var inte bara omtanke han bistod med. Herr Marrone skickade varuprover på de aktuella årgångarna, däribland Col d´Orcia 2015, direkt till agenternas hemadress. Varuproverna som skickas från Col d'Orcia följs upp med personliga samtal. Alla möten och samtal sker över digitala kanaler.

Kontakterna har fortsatt och varje förmiddag håller han virtuella möten med agenter i hela Italien. På dessa går man igenom läget och planera hur man gemensamt skall komma ut ur situationen. Resultatet har inte väntat på sig, beställningarna kommer in löpande.

Bland annat från vinbutiker och vinklubbar av olika slag som nu börjat ordna digitala provningar. Deltagarna får i förväg beställa de aktuella flaskorna. Det nya sättet att prova vin och socialisera uppskattas lika mycket i Italien som utomlands.

-Människor vill socialisera. Det blir ju inte riktigt det samma men det hjälper upp, säger han.

Själv tror han att de som bor på landsbygden rent allmänt har bättre förutsättningar att klara kriser som denna än de som bor inne i städerna.

-Vi är mer vana vid att saker kan hända och att naturen kan vara nyckfull. Som till exempel hagelstormen den 15 augusti 2008. Den tog 40 procent av skörden!

Col d'Orcia Brunello Montalcino - utmärkta årgången 2015

Druvodlare och vinproducenter har, precis som alla bönder, ett långt perspektiv för arbetet. Att vänta fem år innan vi kan börja sälja en del av våra viner är vi vana vid. Det övriga arbetet fortsätter samtidigt som vi behöver göra alla dagliga sysslor.

Utmaningar just nu är att hitta mer lagringsutrymme för husets viner. Snart behövs mer plats för nästa skörd i vinkällaren. Men årgång 2015 lär knappast bli kvar där särskilt länge.

Consorzio del Vino Brunello di Montalcino klassificerar alla årgångar och 2015 har fått högsta betyg, fem stjärnor.

Brunello di Montalcino 2015 är mycket lovande, och vinerna är komplexa, balanserade.

-Ett välförtjänt betyg, säger Francesco Marone Cinzano. Trots att Italien går igenom ett av landets största kriser ser situationen ändå inte helt mörk ut.

Vin och mat: Karin Ahlström Jensen har lagat lammkotletter och en riktigt god potatisrätt
INTERVJUER I SERIEN OM KONSEKVENSER AV COVID-19.
Kir-Yianni Estate i Norra Makedonien, Grekland

Se delar av intervjun här: Vinbanken Youtube

ALLA INTERVJUER I SERIEN OM KONSEKVENSER AV COVID-19.
Kir-Yianni Estate i Norra Makedonien, Grekland
Org de Rac ekologisk vinproducent, i Sydafrika
Joao Portugal Ramos, Portugal
Champagne Palmer, Frankrike
Cantine Riondo i Veneto, Italien
Cave de Turckheim Alsace, Frankrike
Kooperativ Ruppertsberger WZV Hoheburg, Pfalz Tyskland