Laddar annons
7 Apr, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Madeira - ett magiskt och mytomspunnet vin

Pereira d'Oliveira grundades 1850. Än idag drivs företaget av en d'Oliveira, närmre bestämt av Luís och Anibal d'Oliveira. De är femte generationen men är så sakta på väg att lämna över rodret till nästa generation som representeras av Anibals son, Filipe d'Oliveira.

Madeira mytomspunnet vin. Redan idag är Filipe d'Oliveira ansvarig vinmakare i familjeföretaget men förutom att säkra senaste skörden har han ett ansvar som få vinmakare i världen kan ståta med - att tillvarata och långsamt låta över en miljon liter åldrande årgångsmadeira uppnå önskad perfektion.

Madeira

Detta bortglömda men ack så mytomspunna vin har en alldeles särskild plats i mitt liv. Många är de resor som genom åren tagit mig till ön ute iAtlanten och trots alla storslagna vinupplevelser i livet är det ännu inget som kan mäta sig med en sekelskiftesgammal madeira. Madeira är sannolikt utan konkurrens det mest långlivade vinet vi har. Pereira d'Oliveiras inventarier sträcker sig hela vägen tillbaka till året som familjeföretaget grundades och än idag finns det flaskor kvar att köpa av deras 1850 vintage på verdelho-druvan.

Tiden står närmast still när du provar 1850:an. Din första tanke är sannolikt relaterad till det faktum att vinet snart är 163 år gammalt och du är tveksam till om det verkligen kan uppvisa några livstecken. Kanske skänker du en tanke till den i madeira-sammanhang legendariska vingården i São Martinho där druvorna kom från, en vingård som exproprierades av juntan i Portugal på 1930-talet.

Du doftar på vinet. En komplexitet utan dess like uppenbarar sig. Hur är det möjligt? Nötter, torkade frukter, fat och en närmast eterisk känsla. Du smakar vinet. Är du redan en madeirafantast fäller du sannolikt en tår. Vin blir inte mer magiskt än så här. Det är elegant, intensivt, syradrivet och med en svag sötma som balanserar övriga komponenter. Återigen, hur är det möjligt? Visst, vi vet att bättre uppspritade viner med hög syra och restsötma har vad som krävs för ett långt liv, men att samtidigt bjuda på en sådan upplevelse 163 år senare är svårt att greppa. Jag antar att det är just därför madeira är det mest mystiska och magiska vin vi har att tillgå idag. Ibland vill vi inte förstå, bara hänföras.

Inte för alla att vara madeiraproducent
För att bli madeiraproducent krävs tålamod. Tid att vänta en generation eller två. Kanske fler till och med. En vintage madeira ska enligt lag spendera minst 20 år på fat men de flesta låter vinerna fatlagras fler decennier än så med vetskapen att slutresultatet blir därefter. Acceptera du detta faktum att det kanske inte är du som får njuta av ett vin du producerat utan dina barn eller barnbarn har du förutsättningen att föra ett stolt arv vidare.
Det är värt en del respekt i dagens stressade värld, eller hur? Även om bättre madeira upplever något av en renässans är det ett faktum att konsumenter världen över ratar det uppspritade vinet. Nu återstår blott åtta producenter på ön och frågan är väl hur länge det dröjer innan vi ser fler försvinna eller slås samman.

Madeira mytomspunnet
Ett vin av madeiras kaliber, med ålder, är som gjort för att drickas i goda vänners lag. Vinminnen för livet. Samla samman ett gäng och prova någon av de två Pereira d'Oliveira-viner på druvan boal som finns att köpa just nu på Systembolaget. Pereira d'Oliveira's boal 1968 (99239) för 1195 kronor är en av de främsta yngre vintage-vinerna på boaldruvan och en stor upplevelse tillsammans med exempelvis hårdostar. Vill du få en inblick i vad som sker med än mer ålder är Pereira d'Oliveira's boal 1908 (99512) för 3475 kronor ett storslaget vin. Dyrt? Det beror på vad man anser 50 års- respektive 100 års lagring på fat är värt.

Fotnot. 1850 vintage verdelho är buteljerad i slutet på 1970-talet och omkorkad 2011. Pris på plats hos producenten ligger på drygt 700 euro.

Skribent: Niklas Jörgensen

Recept: Snöägg i vaniljsås prova till ett glas madeira.