Laddar annons
Miss Li ger sig in i vinbranschen – lanserar egen cava
1 Oct, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Miss Li ger sig in i vinbranschen – lanserar egen cava

En av många kändisar som på senare tid lanserat ett eget vin är den hyllade artisten Miss Li. Hennes cava har gjort stor succé och går i dag att hitta i cirka 300 systembolagsbutiker.

Det är många som gjort det. Det vill säga kändisar som lanserat egna viner. Bland annat har vi på Vinbanken de senaste månaderna intervjuat både julvärden Tareq Taylor och konditorn Roy Fares om deras lanseringar inom vinets värld. Den senaste i raden av kändisar att ge sig in i vinbranschen är artisten Miss Li, som valde att lansera en egen cava. I dag går vinet att hitta i flera hundra systembolagsbutiker.

– Jag är väldigt intresserad av mat och dryck och fascinerad av det hantverk som ingår i vinproduktion. Jag älskar också Spanien och deras fantastiska kultur, natur och gastronomi. Där har jag turnerat med min musik, jag har njutit av både folklivet, pulsen och stillheten. När jag fick en möjlighet att ge ut ett eget vin så var det för mig självklart att jag skulle ge ut en cava, säger Miss Li, som egentligen heter Linda Karlsson, i ett pressmeddelande.

Miss Li: Min cava är som jag

Cavan kostar 109 kronor och heter Complicado de Miss Li, och namnet är enligt artisten en anspelning på henne själv.

– Min cava är som jag - livlig, sprudlande och en smula komplicerad. Den är också som min musik, den ska finnas tillgänglig för alla och den ska passa till mycket, förklarar Miss Li det unika namnet.

Genom åren har det funnits en skepsis mot just kändisviner. Många har ansett att det enbart är ett PR-trick. Enligt Miss Li själv så är hon långt ifrån en expert inom vinets värld, men hon vet vad hon själv tycker om och vad hon föredrar att dricka inför gig eller när hon ska ut och äta.

– Jag älskar mat och äter växtbaserad sådan. Vi behöver alla fundera över vad vi väljer på tallriken för både kroppen, djuren och för miljön. Sen har jag en förkärlek för spansk mat, dryck och kultur och väljer gärna smakar från den regionen.

Viktigt att vinet skulle vara ekologiskt

Just omtanken om natur och miljö speglar sig i själva cavan som är både vegansk och ekologisk, och enligt Miss Li var det väldigt viktigt att vinet skulle vara ekologiskt.

– Främst är det för att det är snällare mot naturen, men givetvis också för människorna och djuren som vistas i den. En grönare ekologisk produktion innebär att man utesluter konstgödsel och syntetiska bekämpningsmedel och man kontrolleras och certifieras från en oberoende organisation (finns flera olika). Man bidrar till att bevara den biologiska mångfalden som är viktigt för vårt ekosystem (landskap med många olika naturtyper) och att det blir färre gifter i miljön.

Recension av Miss Li cava

Cava Cimplicado

Cava Complicado de, Miss Li (56029) 109:-

En frisk och fräsch cava med tydliga toner av gröna äpplen och lite tropisk frukt. Det är en fin, hög syra som tillför en hel del till fräschören och det är även tydliga citrustoner. En snygg och välgjord cava, och som namnet till trots ändå skulle kunna beskriva som ganska okomplicerad.