Laddar annons
Chianti Classico – ett äkta uttryck av Toscana
3 Oct, 2022
Uppdaterad: 
28 Sep, 2023

Chianti Classico – ett äkta uttryck av Toscana

När du ser ett vykort från en vingård så är det ett troligtvis ett vykort från Toscana. Den idylliska regionen är verkligen stereotypen för hur ett vinlandskap ser ut i mångas drömmar. Och i hjärtat av regionen hittar vi området Chianti Classico där unika viner med enorm historia i ryggen produceras.

Det var här som renässansen föddes. Det var här som konstnärer, författare och andra framstående människor utgick ifrån. Michelangelo, da Vinci, Machiavelli och Medici-familjen är bara några av den italienska regionen Toscanas storheter. Med det i åtanke är det inte konstigt att regionen har en enorm vinhistoria i ryggen. Och det mest kända av alla regionens viner är Chianti Classico. Området, som ligger mellan städerna Florens och Siena i hjärtat av Toscana, producerar viner av absolut högsta klass och ger verkligen uttryck för vad Toscana står för.

– För oss är historia viktigt, men framförallt är området viktigt. Chianti Classico är verkligen ett speciellt område och vi försöker ge uttryck för vad Chianti Classico står för i våra viner, berättar Andrea Cecchi som driver Famiglia Cecchi, en producent med anor från slutet av 1800-talet.

En idyllisk bild av Italien och Toscana

Just den här idylliska bilden av ett landskap med vingårdar, kullar och odlingar är något som enligt Andrea Cecchi gynnat den toscanska vinindustrin och bilden konsumenterna har av vinerna som produceras i regionen.

– Vi har besökare från hela världen och alla som kommer hit blir kära i vårt landskap, i vårt område och i våra viner. Många väljer att investera och kanske till och med köpa en liten vingård här. Det har gjort att vi utvecklats och värnat om ursprunget på ett helt annat sätt.

Bröderna Cecchi Bröderna Cecchi. Foto: Pressbild

Bara de senaste åren har väldigt mycket hänt inom den toscanska vinindustrin, och då framförallt inom området Chianti Classico. Bland annat har UGA, Unitá Geografiche Aggiuntive, börjat användas som beteckning och indelning av områden i Chianti Classico.

– Vi kommer få använda oss av benämningen Gran Selezione på våra viner, vilket är ett begrepp som bara vi i Chianti Classico kommer få använda, berättar Andrea Cecchi.

Stora skillnader mellan Chianti och Chianti Classico

Även om kunskapen om vinerna är stor så menar Andrea Cecchi att det finns mycket kvar att göra när det kommer till att lyfta just området och försöka få fram det äkta uttrycket. Bland annat kan det uppstå förvirring när det kommer till skillnaden mellan Chianti och Chianti Classico, som faktiskt är två helt olika geografiska områden där Chianti Classico enklast kan beskrivas som ursprungsområdet och som namnet antyder den klassiska delen av området.

– Det är en utmaning för oss att informera om skillnaderna mellan Chianti och Chianti Classico. För många är det säkert förvirrande, men det är värt att veta att det är enorma skillnader. Regelverket är mycket hårdare kring Chianti Classico när det kommer till bland annat hur stor del av vinerna som ska innehålla sangiovese. För oss är skillnaderna självklara, men utomlands tror jag inte att alla känner till hur stor skillnad det är mellan vinerna.

Just druvan sangiovese spelar en central roll i Toscanas vinindustri. Det är hela landets mest odlade druva men i Toscana gör den sig allra bäst då den har de bästa förutsättningarna i regionen.

Chianti Classico landskap Landskapet i Chianti Classico: Foto: Pressbild

– Det är en fantastisk druva att arbeta med, och i vårt vin Chianti Classico Storia di Famiglia lyfter vi både sangiovese som druva och Toscana som region. Vi vill visa upp vår familjehistoria och vad våra viner står för. De är tillgängliga, har en hög syra och passar utmärkt till mat, fortsätter Andrea Cecchi samtidigt som han stolt visar upp en flaska av familjevinet.

Andrea Cecchi är den fjärde generationens Cecchi som skapar vin. I dag äger familjen vingårdar på flera ställen i regionen, men hjärtat i produktionen är i Chianti Classico.

Vad skulle du säga gör Chianti Classico så unikt?

– Området, utan tvekan. Vi producerar våra viner i ett fantastiskt område och vi har oerhört bra förutsättningar att göra det. Toscana och Chianti Classico är verkligen något unikt, och det är exakt det vi försöker få fram i våra viner. Vi vill skapa något unikt som alla kan tycka om, och vi vill ge en rättvis bild av vad området står för. I våra viner vill vi hylla just Chianti Classico och lyfta det unika.

Vad tror du om framtiden för området?

– Med den nya indelningen så kommer våra viner gynnas väldigt mycket. Vi kommer kunna trycka ännu mer på ursprung och det lokala, vilket är väldigt viktigt. Toscana har en enorm historia och Chianti Classico ligger i hjärtat av regionen, och det vill vi visa, vilket vi kommer kunna göra ännu mer i våra viner i framtiden.

Recension av Cecchis Chianti Classico, Storia di Famiglia

Cecchi Storia di Famiglia

Storia di Famiglia, Chianti Classico, 2019 (73273) 129:-

Ett vin där du direkt I doften kommer mötas av en härlig bärighet där jordgubbarna, hallonen och körsbären sticker ut. Det är ett välbalanserat och elegant vin med en härlig syra och fin eftersmak där du kommer få en fräsch kryddighet. Ett riktigt bra och prisvärt vin!

Historien om Chianti Classico och den svarta tuppen

Det allra mest kända tecknet för Chianti Classico är den svarta tuppen som syns på flaskorna. Ofta hittar man den på flaskhalsen, men ibland finns den på etiketten.

Historien om den svarta tuppen och symboliken med den går tillbaka ändå till medeltiden då de två republikerna, tillika grannarna, Florens och Siena utkämpade ett blodigt krig över vem som skulle ha kontroll över området Chianti. De två republikerna bestämde att gräva ner stridsyxan och en gång för alla bestämma var gränsen skulle gå. Och det skulle de göra genom en ganska udda tävling.

Två riddare, en från vardera republik, skulle bli väckta av en galande tupp vid gryningen och börja bege sig mot den andra republiken. Där riddarna möttes, där skulle gränsen mellan de båda republikerna dras.

I Florens valde de en svart tupp som de sedan placerade i en obekväm bur. Dessutom valde de nästan att svälta ihjäl den svarta tuppen. När dagen var kommen började Florens svarta tupp gala långt innan gryningen, vilket gjorde att republikens riddare fick ett rejält försprång. Samtidigt började Sienas tupp gala långt senare, en bra bit efter gryningen. Detta innebar att de båda riddarna möttes några kilometer utanför Siena och att Republiken Florens fick en mycket större del av området Chianti. Där drogs gränsen mellan Florens och Siena.