Laddar annons
Stig Lindbergs ikoniska mönster Berså lanseras som vin
29 Sep, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Stig Lindbergs ikoniska mönster Berså lanseras som vin

Med kända serviser som Berså och Adam är Stig Lindberg en av Sveriges allra kändaste formgivare genom tiderna. Nu står det klart att just servisen Berså med dess ikoniska mönster lanseras som vin.

”Vi dricker cava aperol, ur våra koppar i Berså”. Så gick popgruppen Mares sommardänga Sunnanvind som släpptes 2019. Hur vida man faktiskt drack cava aperol ur koppar i Berså får stå oemotsagt, men att Stig Lindberg och hans ikoniska servis Berså fick rejäl uppmärksamhet i samband med låten kan ingen förneka. Nu står det klart att det välkända mönstret av med de gröna löven lanseras som vin. Berså är namnet på vinet som kommer ha det ikoniska mönstret på flaskan.

– Ambitionen är som alltid att erbjuda vinälskare riktigt bra viner i en snygg design till ett rimligt pris. Vi vet att väldigt många köper vin på utseende och genom vårt samarbete med Stig Lindberg kan vi erbjuda en designikon med ett riktigt bra innehåll. Vi vill visa att man kan förena både utsida och insida där båda ger en njutning, säger Anna Jeppe på Contemporary Wines som varit med och tagit fram vinet.

"Ett älskat mönster av alla generationer"

Stig Lindberg är än i dag en av de mest kända och ikoniska svenska formgivarna genom tiderna. Vinet är en hyllning till honom och hans verk genom åren.

– Vi ser att Berså och Stig Lindberg är ett älskat mönster av alla generationer. Inte minst på den senaste tiden har många ur en yngre generation börjat uppmärksamma mönster såsom Stig Lindbergs och hans porslin är återigen populärt att leta efter på loppis. Stig Lindberg som formgivare står för både kvalitet och folkligt vilket är två parameter vi alltid strävar efter att ge konsumenter med våra viner. Designen är stilren och tilltalar nog även de som inte vet vem Stig Lindberg var. Vi hoppas att de genom vinet blir nyfikna på honom och hans design.

Tror du inte att det enbart kan tolkas som ett PR-trick?

– Jag tror att de flesta som provar vinet kommer direkt märka att de fått ett riktigt bra vin i glaset. Att vinet har ett vackert och ikoniskt mönster gör bara upplevelsen ännu trevligare.

Berså

"En spännande region"

Vinet kommer från det katalanska distriktet Terra Alta och är gjort på den välkända druvan garnacha. Terra Alta betyder hög höjd, vilket indikerar att vinerna producerats på just hög höjd.

– Vi älskar stilen på vårt vin från Terra Alta och tycker det eleganta vinet stämmer väl överens med utseendet på Berså Terra Alta och det klassiska bersåmönstret. Norra Spanien har kommit stort och vi tycker Terra Alta är en spännande region med intressanta och eleganta hantverksmässigt framställda viner.

Hur skulle du vilja beskriva vinet?

– Berså Terra Alta är ett bärigt vin som karaktäriseras av sin balans och fina struktur. Alla vinets komponenter samspelar väldigt väl och ger ett härligt vin med smak av fruktiga hallon, plommon och lite mer syrliga körsbär. Då vingårdarna ligger på lite högre höjd så får man ett rött vin med stor fräschör. Otroligt gott.

Finns det någon koppling mellan Stig Lindberg och Terra Alta?

– Nej, det finns ingen direkt koppling mellan Stig Lindberg och regionen Terra Alta mer än att vi tycker de verkligen passar varandra. Det var viktigt för oss att välja ett vin som levde upp till mönstret och berättade samma historia – långsiktigt hållbart, folkligt men elegant och med hög kvalitet. Stigs son Lars varit med i processen och han älskar vinet.

Vad är ambitionen med vinet?

– Ambitionen är som alltid att erbjuda vinälskare riktigt bra viner i en snygg design till ett rimligt pris. Vi vet att väldigt många köper vin på utseende och genom vårt samarbete med Stig Lindberg kan vi erbjuda en designikon med ett riktigt bra innehåll. Vi vill visa att man kan förena både utsida och insida där båda ger en njutning.

Recension av Stig Lindberg Berså Terra Alta

Stig Lindberg Berså

Berså, Terra Alta Stig Lindberg, 2021 (58043) 159:-

Ett friskt, fräscht och ungt vin med tydlig syra och fina bäriga toner i både doft och smak. Tanninerna finns där, fylligheten är där och frukten är definitivt där. Allt detta kompletteras med en diskret kryddighet i form av lite peppar. Ett vin som gjort för den svenska våren eller sommaren, när man sitter där på en innergård och njuter av den fina flaskan och de fräscha smakerna. Plocka på dig lite ost och chark, och häll upp ett glas Berså.