Laddar annons
Arnaldo Rivera – när Barolos elva kommuner är i fokus
6 Oct, 2022

Arnaldo Rivera – när Barolos elva kommuner är i fokus

2008 föddes en idé inom vinkooperativet Terre del Barolo. De ville hylla sitt ursprung samtidigt som de ville tillägna grundaren Arnalod Rivera en egen vinserie. Resultatet blev unika viner med en enorm historia i ryggen.

Vinregionen Piemonte trendar. Det är ett uttryck och en mening som vi på Vinbanken skrivit ett flertal gånger det senaste året. Ingen kan förneka att Piemonte är vinregion nummer ett på allas läppar när det kommer till italienska viner. Och kungen av regionens viner är barolo. Vissa kanske tycker att vinet är uttjatat, medan andra inte kan få nog av det nebbiolobaserade vinet. Oavsett åsikt så är det svårt att förneka barolos elegans och kraft när man når upp till vinets fulla potential.

2008 valde vinkooperativet Terre del Barolo att spåna kring en helt ny vinserie. De ville med sina många vinodlare i ryggen göra något unikt, samtidigt som de hyllade sitt ursprung.

– Man ska veta att samtliga odlare i vårt kooperativ i princip bor på gården och lever med sina odlingar hela tiden. Det är inga stora vingårdar som de har, berättar Gabriele Oderda som jobbar för kooperativet som i dag har 350 medlemmar.

Enda kooperativet som har vinodlare i alla elva kommuner

Där föddes idén om att skapa en vinserie med namnet Arnaldo Rivera. Läraren och borgmästaren Arnaldo Rivera var den som bildade kooperativet 1958, och tanken var att hela serien skulle vara en hyllning till honom och de elva kommunerna runt den lilla byn Barolo.

Kooperativet Terre del Barolo är än i dag det enda kooperativet som har vinodlare i samtliga elva kommuner som ingår i appellationen Barolo. Därav Undicicomuni som är namnet på deras grundvin. I det vinet ingår druvor från samtliga elva kommuner, vilket gör att det verkligen blir ett uttryck för vad hela appellationen Barolo står för.

Arnaldo Rivera. Foto: Pressbild

För att framhäva ursprunget och de elva kommunerna skapades en unik etikett bestående av en cirkel där varje kommun är avbildad på ett färgglatt sätt. Samtidigt skapades ytterligare åtta viner i Arnaldo Rivera-serien. Vinet Barolo Castello består till exempel enbart av druvor från toppgården Castello i kommunen Grinzane Cavour i den nordostliga delen av appellationen, och på etiketten är det just den kommunen som är avbildad med en grön färg. Barolo Monvigliero består enbart av druvor från toppgården Monvigliero i kommunen Verduno i de norra delarna av området.

– Det är verkligen ett uttryck av vad barolo faktiskt är och står för. Här får man se vilken enorm bredd det finns inom appellationen och dess viner. Det är elva kommuner med olika förutsättningar och olika möjligheter, och det syns verkligen på vinerna. Många tror att en barolo är en barolo, men det är enorma skillnader beroende på var druvorna är odlade och vilket ursprung de har, förklarar Gabriele Oderda.

"Viktigt att aldrig rucka på ursprunget"

2013 kom den första årgången i serien ut. Nu, nio år senare, finns vissa viner med årgång 2016 kvar, och när dessa är slut kommer 2017 komma ut på marknaden. Det är dock inga stora kvantiteter som når marknaden, utan produktionen uppgår till som mest 50 000 flaskor totalt av till exempel Barolo Undicicomuni, som är det vin som produceras i störst antal buteljer. Barolo Vignarionda från vingården med samma namn, och som enbart består av druvor från Serralunga d´Alba i de sydostliga delarna av appellationen, producerar 3 400 flaskor per år.

Just detta medför att flaskorna inom serien är ganska svåra att få tag på, vilket även syns på den svenska marknaden. I dag finns sex av nio viner i serien tillgängliga på Systembolagets beställningssortiment.

– För oss är det viktigt att aldrig rucka på ursprunget utan att alltid ha fokus på vinerna vi producerar och det vi står för, avslutar Gabriele Oderda.

Barolos elva kommuner:

Verduno
Roddi
Grinzane Cavour
Diano d´Alba
Serralunga d´Alba
Monforte d´Alba
Novello
Barolo
Castiglione Falletto
Cherasco
La Morra

Vinprovning av Arnaldo Rivera-serien

Undicicomuni Arnaldo Rivera

Barolo, Undicicomuni, 2017 (75645) 479:-

Snart kommer årgång 2017 ut av det här vinet och det är ett minst sagt imponerande vin. Det här är alltså vinet som består av druvor från alla elva kommuner inom appellationen Barolo. Det är en väldigt klassisk ”Barolodoft” där du kommer känna av den där bärigheten som så ofta finns i en bra barolo, samtidigt som man får en gnutta jordighet och kryddighet. I smaken är det sedan påtagliga men ändå fina tanniner. Du kommer känna av jordgubbarna, körsbären och kryddorna. Syran är hög, tanninerna är där och lagringspotentialen är enorm.

Castello

Barolo, Castello, 2016 (76144) 649:-

Ett lite varmare och mognare vin än Undicicomuni, och man märker att 2016 var en helt otrolig årgång i stora delar av Italien. Här får du en begynnande mognad med tydliga bärga toner i form av jordgubbar och körsbär. Du får ett perfekt balanserat vin med bra längd, elegant syra och härliga tanniner. Ett imponerande vin som trots sin prislapp ändå får anses vara prisvärt med tanke på hur imponerande det är.

Vigniaronda

Barolo, Vignarionda, 2017 (52220) 849:-

Även här är det 2017 som snart kommer lanseras. Och i det här vinet får du bra mycket mer av choklad- och kaffetoner än i de tidigare vinerna. Det är en annan komplexitet och en helt annan smakpalett. Du kommer även känna av vaniljen i eftersmaken. Det är lent, det är mjukt, det är balanserat och det är fullspäckat med smak. Ett lugnt vin med en mjukare framtoning, trots att det är choklad och kaffe i både doft och smak.

Rocche di Castiglione

Barolo, Rocche di Castiglione, 2017 (52214) 849:-

Vi vet att det kostar en hel del, men om du har en flaska av Rocche di Castiglione och en flaska av Vignarionda, så kan du göra en perfekt jämförelse med bredden inom barolo. Här är bärigheten plötsligt tillbaka och chokladen får en tillbakadragen roll i doften. När du väl har vinet i munnen så kommer du känna hur tanninerna smyger sig på, men på ett behagligt sätt. I eftersmaken kommer du mötas av kaffe och vanilj. Det är ett skevt uttryck men jag skulle vilja beskriva det här vinet som ett mysigt vin med otroliga smaker och en fantastisk balans.