Laddar annons
Piemonte och barbera – så blev det en succé i Sverige
26 Sep, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Piemonte och barbera – så blev det en succé i Sverige

Den italienska regionen Piemonte och dess mest odlade druva barbera trendar rejält i Sverige just nu. Men hur gick det till när barbera gick från att anses ha låg status till att i dag vara en snackis runtom i världen?

Gå in på en någorlunda välsorterad systembolagsbutik i Sverige och gå fram till den italienska hyllan för rött vin. Med allra största sannolikhet kommer du mötas av klassiska viner, som amarone och primitivo. Men på senare år har den norditalienska regionen Piemonte och dess druvor nebbiolo och barbera fått allt mer uppmärksamhet. Detta syns även om du skulle snegla åt den svarta hyllan som består av tillfälliga lanseringar. Att druvan nebbiolo trendar är föga oväntat med tanke på vinerna barolo och barbaresco som består helt och hållet av den svårodlade druvan. Men att druvan barbera, som länge ansetts ha låg status, är så pass populär är betydligt mer otippat.

– För mig är det inte så förvånande med tanke på att man kan göra viner gjorda på barbera på väldigt många olika sätt. Den stilen som många lockas av i dag är mer tillgänglig och mer modern, säger producenten Luca Bosio vars Barbera d´Asti DOCG i dag finns på Systembolaget.

"Vill köpa ett vin som de kan dricka samma kväll"

Luca är den tredje generationens Bosio och hör till en av många unga vinmakare som producerar viner av hög klass i regionen. Han själv har varit verksam som vinmakare sedan han tog examen 2012, och bara under de tio åren som han varit aktiv har han sett en enorm förändring.

– När vindrickare i dag går in i en butik så vill de ofta köpa ett vin som de kan dricka samma kväll. De vill inte behöva vänta i fem-tio år för att kunna dricka vinet. Därför bestämde jag mig för att göra vin på ett lite annorlunda sätt. Jag ville skapa en mer modern variant av Barbera d’Asti, för det är en fantastisk druva som har riktigt fina toner i sig.

Piemonte och barbera Piemonte. Foto: Pressbild

Hans vin har hans egna namn i sig och heter Luca Bosio Barbera d´Asti, och enligt honom var det självklart att han skulle ha sitt namn på vinet.

– Det är verkligen ett uttryck av mig själv i vinet, och jag har lagt ner hela min själ i det. Jag vill att man ska känna av vinmakandet och det jag vill få fram i vinet.

Piemonte och barbera trendar i de nordiska länderna

Regionen Piemonte och druvan barbera hör i dag till en av de mest trendiga i Sverige och de nordiska länderna, men det är även en populär druva på flera andra håll och kanter i världen.

– Den har fått ett rejält uppsving. Vi ser att även i Kina och Vietnam så är barbera oerhört populärt, och så även i USA och Kanada.

De två överlägset mest populära vinerna gjorda på druvan är Barbera d´Asti och Barbera d´Alba. Som namnen avslöjar är det viner som är producerade i närheten av de två städerna Asti och Alba.

– Det är en skillnad mellan vinerna, men att säga vilket vin som är bättre är omöjligt att säga. Jag gör både Barbera d´Asti och Barbera d´Alba, och det handlar helt om tycke och smak. Generellt sett brukar Alba locka en lite äldre målgrupp då det är en lite mer klassisk stil, medan Asti lockar yngre då det är en mer modern stil.

Hur länge tror du trenden håller i sig?

– Jag tror barbera bara kommer bli populärare och populärare. Det går att göra viner på druvan på väldigt många olika sätt och i väldigt många olika stilar. I mitt vin Luca Bosio Barbera d´Asti till exempel väljer jag att göra det på mitt eget sätt, med en bra balans mellan syran och de andra inslagen i vinet. Det är väldigt mjukt och välbalanserat.

"Förstår varför barbera är så populärt"

Att druvan barbera blivit så populär runtom i världen är inget som förvånar Luca Bosio. En av orsakerna till det är enligt honom att druvan har en internationell stil. I Sverige i dag kan du hitta uppemot 300 viner gjorda på druvan, vilket är en enorm skillnad jämfört med för bara ett decennium sedan.

– Jag förstår varför barbera är så populärt då det är en fantastisk druva. Vi har märkt att viner gjorda av barbera bara blir mer och mer populära, och jag är övertygad om att trenden kommer hålla i sig, avslutar Luca Bosio.

Luca Bosio

Luca Bosio, Barbera d'Asti, 2021 (56664) 119:-

Ett oerhört prisvärt vin som gjort för höstens kvällar. Om du gillar barbera generellt sett så kommer du gilla det här vinet också. Du kommer mötas av en fin bärighet i doften där det framförallt är blåbären och körsbären som har en framträdande roll. I smaken kommer du förutom de fräscha bären få lite diskret kryddighet och lite choklad. Ett välbalanserat vin med väldigt fin syra. En fräsch barbera som passar utmärkt till såväl ost och chark som till pizza med röd botten. För 119 kronor kan man lugnt konstatera att det här är ett superfynd.

Nyheter på Systembolaget 1 september