Laddar annons
Must SM 2018 - för äpplet och den goda drycken
10 Jun, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Must SM 2018 - för äpplet och den goda drycken

ÄPPLE. Must SM 2018 hölls i Kivik lördagen den 26 maj. I strålande sol kunde nyfikna besökare smaka äppelmust direkt från musterier som rest från hela Sverige för att ställa upp i tävlingen.

Att äppelmust är en dryck som får stor uppmärksamhet och blir alltmer populär ser man både på Systembolaget och i livsmedelsbutikerna där äppelmust tar allt större plats. Och från att must ansetts vara en dryck för soliga sommardagar som serverats till något sött att äta som kanelbuller eller tårta är trenden tydlig att torrare muster frågas efter allt oftare.

Utbudet bland de alkoholfria dryckerna, som passar till mat, är fortfarande tunt. Alternativ för dem som inte vill dricka vin eller öl till maten är alldeles för få. Därför var det mycket intressant att som jurymedlem få se och prova alla tävlande bidrag och det visade sig även mycket riktigt att många musterier fångat upp efterfrågan och tillverkat torrare muster.

Torr äppelmust

Bland de torra musterna och om vi nämner "syra" var Musteri Pallas Bitter musten framför andra. Här fick syran tungan och gommen att krulla sig, publiken att jubla och juryn att hoppa till. Äppelsyra är äpplets vanligaste och hur torr och syrlig smaken blir beror främst på vilken äppelsort musten är tillverkad av. Eller blandningen mellan olika äpplen i musten.

Tyvärr blev det ingen pallplats för Palla men som företagets pomolog Joseph Rowe sa när vinnarna i årets Must SM 2018 korats,

"Jag är besviken att Pallas Bitter inte vann eller tog sig till final men okej, det sporrar mig och oss ändå mer. Nästa år, då sätter vi den"!

Innovativ äppelmust

I tävlingskategorin "Innovativa drycker där äppelmust är huvudingrediensen" var undertecknad imponerad av, bland andra, musten som också smakade av hallon eller den som för mig påminde om ett vitt vin, liknande en nyzeeländsk sauvignon blanc med sin balanserade krusbär och vita vinbärssmak. Balansen av en inte för söt dryck, dessutom alkoholfri och med bra syra för att möta mat gav extra-poäng i mitt protokoll. Ytterligare en annan must hade inslag av ingefära eller vad sägs om den kryddiga musten som var tillverkad som ett alternativ till glögg.

Äppelmust vinner smak- och trendpoäng

Bland de svenska musterierna är ambitionsnivån hög och det fattas varken vilja eller idéer. Det ska bli spännande att följa äppelmustens utvecklingen framöver och fram till nästa tävling håller Vinbanken tummarna att de svenska äppelodlarna får ett bra äppel-år.

Att det var ett tufft odlingsår 2017 vet många vinodlare i Europa och problem med frost under blomningen resulterade även i mindre skördar på många platser i Sverige. Om man jämför tävlingarna, Must SM 2017 med 2018, visade det sig tydligt även i de tävlande musterna. De var möjligen något färre till antalet men framförallt var det skillnad i musternas smak mellan åren.

Om äppelmusterna i 2017 tävling (skörd 2016) stod för tydlighet och koncentration var smakerna i 2018 (skörd 2017) något mer tillbakadragna och försiktiga. Att årgångsskillnader visar sig även för äppelmust motiverar en årgångsangivelse på musten och stor möjlighet för intresserade att "nörda" ner sig i detaljer. Kul tycker vi!

Huvudbild, från hemsidan MUST-SM:
Vinnarna av Must-SM 2018. Klar must av flera sorters äpplen: Kiviks Musteri, Belle de Boskoop & Cox Orange. Innovativa drycker med Äpple som bas: Kiviks Musteri, Årets skörd mousserande. Ofiltrerad must av en sorts äpplen: Rörumsro Frukt & Must, Ingrid-Marie. Ofiltrerad must av flera sorters äpplen: Rörumsro Frukt & Must Gårdens Vinteräpplen. Publikens val: Backroads Farm, Bad Apples Class of '17.

Fler artiklar på Vinbanken om äppelmust och äppeldryck
Äppelmust-rent måste

Äppelmust - vinnare bland alkoholfritt på Systembolaget

Kiviks Musteri - framgång av passion

Iscider från Norrland het nyhet på Systembolaget