Laddar annons
Tid för äppelcider Kiviks Musteri
8 Jul, 2021

Tid för äppelcider Kiviks Musteri

Cider som i Frankrike, torr med låg alkoholhalt, är en dryck i tiden. Kiviks Musteri på Österlen utvecklar och förvaltar en äppelskatt lika god, som eftersökt och uppskattad.

Äppelcider Kiviks Musteri. Must och cider är populära drycker för att alkoholfritt och ’torrt, lätt, elegant med låg alkoholhalt’ ligger i tiden. Äntligen kommer cider som vi längtat efter.

Med 70 olika äppelsorter, gamla äppelträd varvat med nyanlagda odlingar tar musteriet nu ett grepp om drycken cider. Nu lanseras nya drycker.

Kiviks Musteri räknas som en av de stora och familjen är äppelpionjär på Österlen. De första äppelträden planterades redan 1888 av Henric Åkesson. Henric är farfars far till Kristina Levinsson och Bengt Åkesson som nu driver musteriet. Syskonen med familjer är 4e generationens äppelodlare.  Målsättningen för familjeföretaget är tydlig, äppeldryck med tradition på nytt sätt.

DIREKT TILL |

Äppeltrend i dryck, torrt, lätt och alkoholfritt

Det gäller att hänga med i utvecklingen. Äppeldrycker, men också andra bär och fruktdrycker, som lever upp och motsvarar förväntningar hos dagens konsumenter kan tyckas som en klyscha, men inget kan vara mer sant. Det är nu det händer, äppelmustens och ciderns tid är här, oavsett om det är på Kiviks Musteri, hos grannmusteriet eller tillverkaren av alkoholfria rabarbervinet i Västerås.

Att jämföra äpplen med päron har ingen mening

Den bästa äppelsäsongen förlöper på samma sätt som den druvodlare önskar sig. Men att tillverka vin ter sig som enkelt i jämförelse till att göra dryck av äpplen eller päron.

Vitt, rött rosé och kanske ett sött vin, i olika kvaliteter breddar utbudet. Men att jämföra vin till äppelmust eller päroncider, äppelsprit och allt däremellan, som must eller cider av olika sorter eller växtplatser, går helt enkelt inte. Att tillverka dryck av äpplen ter sig onekligen som mer komplext. Funderar om det hör till min känsla eller om jag kan druvor lite bättre än äpplen?

Visste du förresten att om man skördar ett äpple av sorten Gravensteiner lite tidigare blir smaken mer ’rivig’, stram och distinkt än om samma äpple fått mogna med resultat att smaken får bredd och djup.

Alkoholfritt med ursprungskaraktär

Alla frukt bär spår av sitt ursprung och växtplats. Lägg till att sorten påverkar smaken på frukten, precis som förädlingen (tillverkningen). Sammantaget avspeglas det i drycken, oavsett om det är vin, must av äpplen eller päroncider. Därför är det lika roligt att se till detaljer oavsett om du är vinnörd som must-bejakare eller ciderälskare.

Tid för cider

Provningen av de olika cidersorterna leder till eftertanke. Klart är att musteriet är redo att möta konsumenternas ökande intresse för alkoholfritt, nästan fria drycker och dem med låg alkoholhalt.

I den gruppen kan även många andra äppelodlare och musterier bidra med kunskap och nya drycker. Och på köpet med ursprungsbeteckningen svensktillverkad, kommer även presentationen närproducerad (i jämförelse med cider från Spanien eller Frankrike).

Provning och recension av äppelcider från Kiviks Musteri

1. Solnäs Päroncider 2020

275 ml. Systembolaget, lokalt sortiment 1 juli, 24 kr.
Alkohol: 4%
Merparten av frukten är päron men med 1/3 del äpplen, av sorten mutzu smakar cidern av båda frukterna. Den grönkrispiga smaken, lätta sötman ger cidern ett friskt, torrt intryck och pricken över i är en grön skalkärv ryggrad som ger struktur. Välgjord och trevlig, gärna som en sommardrink.
Betyg: 4-

2. Belle de Boskoop Cider (1908), 21 kr

275 ml.
Alkohol: 0,5%
275 ml.
Färgen är lite mörkare, mer bärnsten. Doften friskt äpplig, djup med en lätt oxidativ hint. Smaken är halvtorr, fyllig, rik och generös av solgula äpplen, en touch honung, inslag av örter och sötsyrlig citrus. Bra längd. Spännande cider med många nyanser. Den knivskarpa syran i kombination till karamellig rondör leder tankarna till middagar med fläskkött.
Betyg: 4

3. Solnäs Vinteräpplen Cider 2020

275 ml. Säljs på Musteributiken i Kivik och Solnäs Gård i Fjelie.
Alkohol: 0,5%
Cidern har en mörkare färg. Doften är ren, äpplig och tydligt kryddig. Smaken fyllig, sötsyrlig, rund och tydligt kryddig. Bred och djup, generös längd, hint av honung. Krämig mousse med en touch av krydda. Funderar högt om inte denna cider är ett alternativ för alla som gillar öl av ale-typ, och till passande mat i husmansstil. Klockren, god!
Betyg: 4

4. Solnäs Cider (81834), 69 kr

750 ml.
Alkohol: 4,5%
Ljus, nästan vattenklar färg. Frisk doft, citrussyrlig med drag av grapebeska. Halvtorr, sötsyrlig, grönfrisk och äpplig, gula citroner en elegant, krämig mousse och fin längd. Här är den eleganta cidern. Prova till räkor och skaldjur naturell med citron, eventuellt vitlöksaioli.
Betyg: 3+

5. Ingrid Marie trycktanksjäst äppelcider 2020

750 ml. Systembolaget 2 sept., 79 kr
Alkohol: 5%
Ljus, nästan vattenklar färg. Doften är frisk, grön av äpplen och en touch citrus. För känsliga anas en lätt touch av svavel i kulissen. Torr, medelfyllig, äppligt krämig med bra friskhet, tydlig citrusfräschör. Eftersmaken är tunn, därför betyg godkänd bra, men inte mer.
Betyg: 3

6. Cox Orange Äppelcider 2020

750 ml. Säljs på Musteributiken i Kivik och Solnäs Gård i Fjelie.
Alkohol: 2,2%
Ljusgul färg med en tydligt solgul, äpplig och söt doft. Halvtorr, sötsyrlig tydligt äpplig med inslag av aprikos och persika. Finstämd mousse med en lätt karamellton i eftersmaken. Mycket god cider, perfekt balans och ett självklart val till mat, gärna fläskrätter.
Betyg: 4+

7. Gravensteiner Flaskjäst Cider 2019

750 ml. På Systembolaget 13 juli, 129 kr
Alkohol: 7%
Ljusgul mot mörkare ton, doften är stor, lätt brödig med inslag av champinjoner. Nyanserad. Smaken är torr, medel/fyllig, frisk av äpplen, tydlig beska av grape och citron, kryddor, en touch av honung och persika. Generös rondör, ändå lätt i texturen. Fin mousse, hög syra och bra längd. Bravo, ser fram emot kommande årgångar.
Betyg: 4+

LÄS MER

Cider till mat, här ett recept på rökt lax och potatissallad

Kiviks Musteri - framgång av passion

Nya äppelmuster signerade Kiiks Musteri