Laddar annons
7 Jun, 2014

Nahe en okänd rieslingjuvel

Dönnhoff, Emrich-Schönleber, Schäfer-Fröhlich och helt nya Gut Hermannsberg är de som idag gör de snyggaste juvelerna i okända Nahe. Här hittar man idag de mineraliskt allra mest delikata rieslingvinerna. Upptäck Nahe med några av juvelerna, som finns tillgängliga på Systembolaget.

 

Det finns vindistrikt som är mycket kända med lång historia och storslagna viner. I Tyskland har vi t ex Mosel och Rheingau. Det finns också vindistrikt med drygt 1000 års vinhistoria,  som nästan inte alls är kända t.ex. Nahe. Det ligger mitt emellan de två superkändisarna.

Världscentrum för halvädelstenar

Nahe är en ganska liten flod som rinner parallellt med Mosel. Den rinner ut i Rhen vid Bingen tvärsöver från Rheingau’s berömda Rüdesheim. Högt upp i Nahe ligger världens huvudort för slipning, bearbetning och handel med halvädelstenar, Idar-Oberstein. Värt ett besök i sig. Jag tycker nog flodens främsta juveler ändå är dess mycket eleganta stora mineraliska rieslingviner nedströms. Vid floden Nahe och dess biflöden, ofta i rätt branta sluttningar, ligger de bästa vingårdarna utspridda i rätt olika jordar med mycket personliga uttryck. De har ändå en speciell komplex mineralitet gemensam som gör dem till lite svårtillgängliga i början, men oerhört givande vid närmare studium. De är som bättre litteratur. De kräver både uppmärksamhet, intresse och att konsumenten bjuder till för att hela den kulturella kvaliteten skall nå fram.

Blandad historia

Många hyggligt erfarna vinmäniskor har ännu inte hittat till Nahe’s stora viner. Det tog många år för mig själv, men idag har jag många av mina rieslingfavoriter där. Det har genom åren varit lite upp och ner med Nahe’s vinberömmelse. Man var berömd på medeltiden. Den historiska storhetstiden var 1800-talet, när dess viner var mycket berömda. 1900talet har varit mindre lyckat. Två förödande världskrig, stor produktion av enkla müller-thurgau viner, sedan mycket måttligt storslagen silvaner och först mot slutet stor satsning på bättre riesling. Under de senaste åren har det planterats en hel del blå druvor för rödvin. Jag har dock ännu inte provat något betydande rödvin från distriktet.

Stor nutid

Idag är Nahe ett mycket ungt och ännu rätt okänt toppdistrikt för kvalitetsriesling. Det omfattar bara drygt 4 000 ha och av dessa är drygt ¼ del riesling. Uppströms bron (på bilden) i Bad Kreuznach ligger övre Nahe. Det är där de allra främsta branta vingårdarna ligger. Nedströms brohusen ligger nedre Nahe som är lite varmare och småkulligare landskap med mindre distingerade toppviner. Vindistriktet Nahe är ännu inte ens allmänt känt i Tyskland. Men det är på gång i alla möjliga avseenden. Juvelen nedströms Idar-Oberstein är stor torr riesling med sällsam mineralisk finess.

Dönnhoff i topp

När jag provade alla (nästan) Grand Cru (Grosses Gewächst) torra riesling från årgång 2011 från hela Tyskland var det Nahe’s viner som hade högst genomsnittlig poäng i mitt protokoll. Där fanns också några av de allra största vinerna. Dönnhoff är nummer ett bland producenterna och hans Norheim Dellchen fick allra högst poäng genom sin extremt eleganta nyansrikedom och finess. Schäfer-Fröhlich’s Schlosssböckelsheim Felsenberg och Emrich-Schönleber’s Monzingen Frühlingsplätzchen var inte långt efter, liksom en rad andra viner. Det kom en samling viner från dessa tre topphus i april i år (mest i årgång 2012) på Systembolaget som tillfälliga lanseringar. De allra flesta har numera endast enstaka flaskor kvar av, men den intresserade kan leta upp de kvarvarande via Systemets webb. Leta på producentnamnen. Prisläge för toppvinerna är 350-450 kronor. För den som vill ha något särskilt udda och exklusivt finns i Göteborg fyra halvflaskor av söta Dönhoff Oberhäuser Brücke, 2000 Eiswein för 1199 kronor halvan!

Gut Hermannsberg nygammal utmanare

I det nya unga Nahe har det också kommit till en ny producent av verkligt stort intresse, Gut Hermannsberg. Bakgrunden är att den gamla statliga Königlich-Preussische Weinbaudomäne Niederhauser-Schlossböckelheim med totalt 30 hektar i flera av de allra främsta vingårdarna privatiserades så sent som 1998. Numera ägs vinhuset av Jens Riedel och det fick sitt nuvarande namn Gut Hermannsberg 2010. Denna nygamla producent är nu en betydande utmanare till de tre ”gamla” stora ovan. Från min provning av 2011:orna GG noterade jag mycket höga poäng för deras Niederhausen Hermannsberg (73833), som de valt sitt namn för vinhuset ifrån. Även deras 2011:or från Traisen Bastei (73528) och Schlossböckelheim Kupfergrube (73306) tillhörde toppen. Alla tre går nu att köpa i Beställningssortimentet för 346 kronor flaskan med angivna nummer. Även årgångarna 2010 och 2012 förekommer i BS till ungefär samma pris. Jag har inte provat dem men mitt tips är att 2011 sannolikt är det bästa året, särskilt om du tänker lagra dem länge vilket är klokt. Men det kan också vara mycket intressant att prova olika årgångar av samma vin.

Introduktion till mineralisk Naheriesling

I maj provade jag två av Gut Hermannsberg’s kommunviner som båda gav en rejäl dos av den speciella Nahe kvaliteten. För 165 kronor flaskan finns i BS 73483  Gut Hermannsberg Niederhäuser R Tr, 2011 och 73371 Gut Hermannsberg Schlossböckelheim R Tr, 2011. En härlig introduktion till Nahe’s stora moderna torra rieslingviner.