Laddar annons
4 Jun, 2014
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med fyllig billig Rhôneblend

Nya vintips denna vecka är fyllig billig Rhôneblend, mogen Priorat, förvånande bra rosé, toppriesling för drygt hundringen, rik vit bourgogne, seriöst Loirebubbel, lyxig hödarriesling och en bordeauxblend för källaren.

Nya viner v23 2014 på Röttorps Bästa

Numera görs det riktigt bra och billiga Rhônedruveblandningar på många håll i nya vinvärlden. En utmärkt mustigt och rik sådan är Flat Roof Manor Shiraz/Mourvèdre/Viognier, 2011 från Sydafrika. Den finns dessutom att köpa för reapriset 69 kronor. Fyndigt i BS och finns i några butiker.

Mogen Priorat

Finca el Puig, 2008 för 195 kronor är en ädel utvecklad moget rödvin för den finare middagen från Prioratdistriktet i södra Penedes. Fina komplexa multnadstoner med långt rikt slut och bra täthet. Grenacha är huvuddruvan, i detta vin med inblandning av syrah och cabernet.

Förvånande bra rosé

Leopard's Leap FC Pinotage Rosé, 2013 för 97 kronor är en ovanligt snygg och seriös rosé för både mat o drink. Torrt utan karamelltoner med lite finessig läcker eftersmak utan att kännas pretentiöst.

Toppriesling för drygt hundringen

Det finns en hel del riktigt bra torra rieslingviner strax över hundringen numera. En riktigt bra nykomling som ännu bara finns i BS (och nio butiker främst i Stockholmsområdet) är Von Wining Win Win, 2012 för 129 kronor. Utmärkt delikat riesling med en tuch av örtiga toner och bra längd. En verklig höjdare i prisklassen och perfekt till sommarens lättare mat när det skall vara lite festligt.

Rik vit bourgongne

Ladoix Le Clou D'orge Domaine Gagey, 2011 för 199 kronor är en bred rik klassisk vit bourgogne med komplexitet, bra balans och syra till fortfarande rimligt pris. Fyndig nyhet i juni från vinhuset Jadot.

Seriöst Loirebubbel

Langlois Crémant de Loire Brut för 125 kronor är ett seriöst utomordentlig Loirebubbel med lång tid i källaren på jästfällningen. Ganska generös fruktighet numera, men också lite läcker mineralitet i bakgrunden.

Lyxig höjdarriesling

Den mest berömda vingården i Rüdesheim heter Schlossberg.  Den är mycket brant och är ett av Rheingau’s främsta vingårdslägen. Leitz Rüdesheimer Berg Schlossberg Ehrenfels Riesling trocken, 2011 är ett toppvin på gamla stockar för i sammanhanget rätt billiga 301 kronor. Härligt rikt och läckert med unga finessiga mineraltoner rätt tydlig syra men lite mjukar än Breuer’s stora vin från samma vingård. När Du vill unna dig ett riktigt stort vitt lyxvin är Leitz Schlossberg Ehrenfels ett magnifikt val för alla dem som gillar riesling.

Bordeauxblend mest för källaren

Kanonkop Paul Sauer, 2010 för 269 kronor är en härligt välbyggd gammaldags ännu rätt stram Bordeauxblend från Sydafrika. Ca 2/3 cabernet sauvignon och 1/6 vardera av merlot och cabernet franc. Ännu mycket blygt och bör lagras minst fem år till för att det skall visa upp sin potential. Lagra gärna längre ändå. Men skynda på för att få tag i några flaskor, innan den tar slut i tillfälliga sortimentet.