Laddar annons
11 Jun, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med alpdals nebbiolo

Nya vintips denna vecka är en alpdals nebbiolo, Vintage utan krångel, Bollinger Rosé, mogen röd lyxbourgogne, fruktigt budgetcabernet och vit verkligt torr budgetbox.

Nya viner v24 2014 på Röttorps Bästa

Valtellina är ett säreget vindistrikt i norra Italien. Det är en alpdal i östvästlig riktning där man på en rätt brant sydsluttning odlar nebbiolo. Det är egentligen för svalt för för nebbiolo, men det kompenseras genom att man låter druvorna mogna länge på de vanligen torra långa höstarna. Nino Negro är en topproducent där och deras Le Tense Sassella, 2010, för 137 kronor är en delikat lätt nebbiolo med utmärkt längd och utveckling. Fin mognadskomplexitet och långt nyanserat slut. Höjdare i denna nya årgång. Läckert till den finare sommarmiddagen.

Vintage utan krångel

Det finns ljuvliga portviner i högre prisklass som kräver omsorgsfull dekantering efter lång flasklagring. I går hade jag förmånen att njuta av en 1966 Quinta do Noval Vintage. Det finns också betydligt billigare portviner av klass som man bara häller direkt ur flaskan utan något krångel. Ett ovanligt bra sådant är den filtrerade Graham’s Late Bottled Vintage, 2008 för 167 kronor. Rikt med fin sötma och balans hela vägen med utmärkta toner för ost och efterrätter. Fungerar även som filosofiskt vin.

Bollinger Rosé

Alla världens bästa roséviner är champagner. En av de allra bästa av dem är Bollinger Rosé för 549 kronor. Spänstig mogen fin och läcker frisk champagne med den speciella lite orange roséfärg som det blir med mognadsutvecklingen. Magnifika slutsyror som ger betydande fräschör, lätta delikata toner och finessigt hela vägen. Dyr och magnifik roséchampagne för den som inte bryr sig om priset.

Mogen röd lyxbourgogne

Mogen stor delikat röd bourgogne är veckans nya röda lyxvin på Röttorps Bästa. I BS finns idag vinhuset Jadot’s Pommard Premier Cru, 1997 för 449 kronor. En mycket prisvärd stor generös mogen pinot noir med grepp och betydande nyanser hela vägen. Utmärkt mogen bourgogne till rimliga pengar. Du får den på en vecka till Din butik om Du beställer på nätet.

Fruktig budgetcabernet

Till ännu mycket rimligare pengar finns en riktigt hygglig röd Cabernetbox för ca en tiondedel av priset i  Viña Maipo Cabernet Sauvignon, 2013 för 184 kronor per 3l. Svartfruktig cabig ton med rätt bra klangfärg, längd och genomklingande aningen stramt slut. Just litet Chilenskt cabernetvin i budgetklassen.

Vit verkligt torr budgetbox

Den nya vita torra budgetboxen är också från Chile. Casas Patronales Chardonnay/Sauvignon Blanc, 2013 för 185 kronor per 3l är I sin ringa prisklass ett friskt och balanserat vin med liten blommig tuch i mild, men inte så dum stil. Kul druvblandning utan onödig sötma, som annars börjar bli ett problem för många av de ” s.k. torra” boxarna.