Laddar annons
Nathalie och Gilles Fèvre i Fontenay-Près-Chablis
12 Sep, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Nathalie och Gilles Fèvre i Fontenay-Près-Chablis

Nathalie och Gilles Fèvre har den egna vinkällare i byn Fontenay-Près-Chablis, några kilometer nordväst om Chablis. Vingårdarna de kultiverar tillhör bland Chablis topplägen.

Nathalie har lång erfarenhet av att göra vin då hon tidigare arbetade som vinmakare på kooperativet La Chablisienne i många år.

För några år sedan bestämde sig Nathalie tillsammans med maken Gilles för att starta eget. Ett beslut båda var överens om och något de funderat över i många år.

Det är Gilles som ansvarar för skötseln av vingårdarna. Respekt till jorden med utgångspunkt av tidigare generationers erfarenhet, är viktigt menar han. Familjen Févre är stor släkt i Chablis och de har odlat och tillverkat vin i många generationer.
cellar-källare-Nathalie och Gilles Fèvre i Chablis-vinbanken

Odlingarna brukas som hållbara men egendomen är inte eko-certifierad, än. Att vinerna ska spegla sina ursprungslägen är självklart.

Nathalie Févre ansvarar för vinframställningen

I källaren finns ståltankar om 20-50 hektoliter. Nathalie Févre vinifierar (tillverkar) alla viner separat. Det är bara Chablis Grand Cru Preuses, Premier Cru Vaulorent och Mont de Milieu som får både, vinifiering i ståltank och i ekfat (228 liter i Bourgogne).

På filmen ser ni hur Nathalie visar ID-märkningen av vinflaskan. Koden gör det möjligt att spåra flaskorna och är ett sätt för tillverkaren att garantera äkthet och ursprung.

Nathalie och Gilles Fèvre har två importörer i Sverige.

Nathalie och Gilles Fèvre
Route de Chablis
89800 Fontenay-Pres-Chablis

Se gärna fler filmer från Vinbankens resa till Chablis, juni 2019, på YouTube eller läs inläggen på Vinbanken