Laddar annons
3 Jul, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Ner i kaninhålet hos Griffins Steakhouse Extraordinaire

Efter ett cocktailparty tumlar vi in från Klarabergsviaduktens blanka glas och solvarma asfalt för att bäddas in i Griffins sammetsdraperier. Ner i hålet, tänker jag, medan vi visas till vårt bord av en vit kanin i väst.

Kanske minns du den hallucinatoriska tebjudningen i Lewis Carrolls Alice i Underlandet, en av flera scener där det äts och dricks sådant som påverkar sinne och kropp. Lite så är det att slå sig ned vid bordet helt nära den altarlika sprithyllan.

Här sitter vi inramade av byggställningar dekorerade med silverplåtar på vilka mexikanska tempel avbildats. Vårt bord är dukat med provrör fyllda med kryddor och salt, droppflaskor med oljor samt en grip i metall. Rummet är inbäddat i draperier, likt en fond till de tunga golvlamporna, flaskorna och franska banden. En doft av nybakat bröd letar sig ut från en kaklad långvägg, där det öppna köket huserar; mina fötter steppar förväntansfullt mot mattan, där den ligger mönstrad med årsringar som en utkavlad ek.

Inredningen är signerad Stylt Trampoli, vars stilistik bland annat sköljt över Le Rouge och Lydmar Hotel. Jag misstänker att de även ligger bakom drömmarna som får valpar att springa i sömnen.

Griffins meny går från hummer till korv med bröd

Krögaren Christian Hellberg driver restaurangen tillsammans med köksmästaren Jens Bergstrand och de har skapat en meny som är, tja, eklektisk. Smaka på det här: skaldjurscocktail, råbiff, korv med bröd, hummerburgare samt, förstås, drivor av kött. Vi fastnar snabbt för den asieninfluerade råbiffen doppad i ingefära och sesamfrön samt serverad med chilidipp och tatsoi. Den är delikat och kräver öl. Det blir en IPA: Stockholm Brewing Company, främst för att min vän Anders formgivit etiketten.

Till huvudrätt beställer jag en ribeye entrecôte, bleu, vilket är franska för ”ogrillad”. Eller med puls, för dig som är mer grafiskt orienterad. Såsen serveras i små grytor och den är himmelsk att doppa frasiga pommes frites i. Till köttet, som ömt kramats snarare än grillats, väljer vi en flaska Llebre med en fint illustrerad kanin på. Jag märker hur jag nöjt stryker fingertopparna över vinglasets kant och det skapar en ton som gör råttorna under Klarabergsviadukten galna.

Vi skålar in postapokalypsen i Champagne

När jag senare kallsvettig och tillbakalutad smuttar på det sista av vinet gör efterrätten så entré: en rulltårta med astinakrasse, marränger och jordgubbar, serverat i en gigantisk skål. För att ta udden av detta utsökta kolesterolgryt beställer vi det smått fantastiska sauternesvinet Carmes de Rieussec 2011.

När bordet sedan länge är tömt och personalen har börjat svabba golvet runt våra fötter får vi på nåder beställa en flaska Champagne i den kilometerlånga baren. Vid halv tre släntrar de sista i sällskapet ut i det första gryningsljuset. Och när jag senare på dagen läser att restaurangen kommer att behöva renoveras funderar jag på om vi bär skulden.

Griffins Steakhouse Extraordinaire

Profil: Grillat kött med hög svansföring.
Adress: Klarabergsviadukten 67, Stockholm.
Klientel: Par, turister, aw-sällskap.
Vinlista: Lika eklektisk som inredningen.
Typsituation: Till rulltårtan kan du beställa en hjärt-lung-räddning som tillbehör.
Betyg: 4 av 5.