Laddar annons
17 Jul, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Pane Vino – det regnar tryfflar över Zinkensdamm

Tuber Magnatum, den vita tryffeln, växer i lövskogars rotsystem i exempelvis Italien och Kroatien. Du känner lukten av den på hundra meters håll. Om du är en hund. Med ett kilopris på 70 000 kronor är denna aromatiska svamp ett av de mer lyxiga inslagen i Pane Vinos lufttorkade salami och pasta.

Jag och Frida möter upp Filip och Mattias för drinkar på Sjöfartshotellets takveranda. Här, i den lägre stratosfären blåser det kuling. Jag dricker en klarblå French Surfer (absint och champagne) och ser vita gäss rida över Saltsjöns vågor mot Karl Johan-slussen. Sedan följer en promenad längs Södermalms vädergator; genom den förvildade Medborgarplatsens hysteri och lummigheten vid Mariatorget. Vi tumlar ut på Hornsgatan, Söders tilltäppta ven, eller nja, snarare ett avlångt slukhål efter rader av gatuarbeten. Tursamt nog har Zinkendamm och den italienska kvarterskrogen Pane Vino skonats.

Jag har bokat bord i bistron, där vi har utsikt över restaurangens hjärta: charken. Från taket hänger ljusriggar i mässing, lufttorkad skinka, vitlöksknippen och ostar. Det luktar nybakat bröd, olja och grillat kött. Serveringspersonalen pinnar halvtrappan upp och ner till matsalen med avsmakningsmenyer.

Restaurangen huserar även en à la carte, vinbar samt pizzaugn. Ett envist rykte viskar om ett eget bageri.

Snabba, och smått gudomliga, kolhydrater

I bistron äter du lamm- och vildsvinslägg, skaldjur, olika pastor och pizzor. Kolhydrater en masse och ett flertal av rätterna har begåvats med den eftertraktade vita tryffeln från Alba.

Medan vi synar menyn beställer jag en perfekt avvägd gin & tonic som får mina hornhinnor att immas.

Efter ett par klunkar faller valet på en pasta med gödkalvfilé, Mascarpone, tryffelcrème, spenat och parmesan. Pastan är så färsk och gul att vetet tycks växa upp ur den bleka bordskivan. Då mitt sällskap även beställer pizza och en köttbit får vi en flaska Secco-Bertani 2010 rekommenderad av den tämligen sömniga sommeliern. I källaren vilar fyrahundra italienska viner, så hans dåsighet är i viss mån förståelig.

När så solen sänker sig bakom Hornsgatspuckeln och Stockholm förvandlas till en pollenstinn gryta beställer vi kaffe och avec. För mig en dubbel espresso. Och för att neutralisera huvudet mer än gommen: en Laphroaig lika kärv som körstilen hos Bruichladdich Taxis chaufförer.

Pane Vino

Profil: Italiensk kvarterskrog.
Adress: Brännkyrkagatan 93, Stockholm.
Klientel: Par. Grannar. Turister.
Vinlista: Ja, enorm. Och den representerar hela Italien.
Typsituation: På vägen hem inser jag att jag har semester och misslyckas med att gå hem.
Betyg: 4 av 5.