Laddar annons
26 Jun, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Soldaten Svejk – en del av söders krogpatrull

Södermalm badar ännu i ångorna efter midsommar och paraplyer dansar blanka fram längs trottoaren på Östgötagatan. Det är elva grader varmt och regnet smattrar mot asfalten; luftfuktigheten är högre än i ett glas Perrier. Här, mittemot Sofo Pets, en butik för sällskapsdjur med välartade skägg, huserar en bit av Tjeckien i form av Soldaten Svejk.

Om du gläntar på den massiva trädörren möts du av ett liv och ett kiv. En doft av öststat och schnitzel slår emot dig, lika mustig som Jaroslav Haseks skildringar av den soldat som lånat sitt namn till krogen.

Jag och Frida var på väg till Elefantpojken när vi mellanlandade i ölhallen sprungen ur rester från Första Världskriget. Svarta, rejäla, pallar står uppradade längs med bardisken. Och ovanför hänger ett salongsgevär samt en hockeyklubba. Möblemanget, de slita träborden och väggfasta bänkarna, tycks vara snickrat med grova skärbrädor som förebild. På trägolven kan du spilla vad som helst. Alternativt ta ur en älg.

En outsinlig tjeckisk källa

Klockan närmar sig fem och det är fullsatt, stimmigt och trångt. Mestadels av stammisar, men en och annan turist har i baren funnit skydd mot vätan.

På Soldaten Svejk kan du beställa en Pragerschnitzel eller en Cevabcici, men det ses mer som en ursäkt för att få fukta strupen med tjeckisk öl. Av vilket utbudet är enormt. Vinlistan är mer styvmoderligt behandlad, dess funktion tycks vara att agera bård till ölsidorna. Vi beställer varsin Gambrinus, en ljus lager med frisk smak, och konstaterar att Fridas lugg går att avläsa som en barometer.

Ett – noll till Holland

Likt zombies i grovstickade polotröjor stirrar hela baren hålögt på den fotbollsmatch som spelas upp på en tv-skärm. Sedan en halvtimme tillbaka står det alltjämt noll - noll mellan Chile och Holland. Men så utbrister någon i ett ”Men vaffan kom igen, springa med bollen på det där sättet”. Mannen suckar, tittar uppgivet på klockan och ber kompisen i garvad skinnväst att förklara det som just skett på planen. Jag får bita mig i tungan för att inte avslöja att en person i kortbyxor just föst en läderklädd kula mellan två kolfiberstolpar.

När vi fått in notan lägger jag märke till att en av väggarna smyckats med en vapensköld avsedd för, måhända, djävulsutdrivning eller liknande. Men då ägaren till krogen inte ställer upp på intervjuer kan jag inte utröna om detta stämmer. Och jag vill inte propsa på en förklaring, då det hänger ett gevär i baren.

Soldaten Svejk

Profil: Tjeckisk krog och ölhall.
Adress: Östgötagatan 35, Stockholm.
Klientel: Stammisarna är en del av det väggfasta möblemanget.
Vinlista: Ja, besående av fem alternativ. Men drick öl.
Typsituation: De skummande bägarna ger gästerna mustascher liknande Waldorfs i Mupparna.
Betyg: 3 av 5.