Laddar annons
17 Apr, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Nya knölar bränns till smakrik dryck

Celine, Solist, Princess och Hamlet ….plus Marine, Gammelsvensk röd och Sankta Thora är de sju potatissorter som ingår i blenden för Karlsson´s Gold 25. Och det är bara färskpotatis som bränns, inte en enda lagrad knöl får slinka igenom enligt blendern Börje Karlsson. Den färdiga spriten, inte vodka då beteckningen kräver en minsta alkoholhalt om 37,5 volymprocent alkohol, håller låga 25 procent och smakar mycket av - potatis. Bolaget bakom satsningen heter Spirits of Gold.

Som lekman och hobbyodlare vet man ofta vilken potatissort man föredrar på sin täppa. Knölarna smakar och är till sin konsistens olika, dessutom passar de olika bra under givna förutsättningar. Modern forskning har visat att smaken utgörs av en samverkan mellan kemiska föreningar, aminosyror och nukleotider, vilka ger smakupplevelser (positiva). Nukleotider, som finns i alla celler, består av kväve, fosfor och ribosocker.

Definitionen av färskpotatis är att det är en potatis som inte utvecklat ett skal. De skördas tidigt, de är små till storleken och innehåller en låg andel stärkelse. För att få fram en liter Karlsson´s Gold 25 krävs sex kilo färskpotatis. Skånska Bjärehalvön är ursprunget och varför just potatis gör så bra ifrån sig på plats anses kopplat till det maritima klimatet och den karga jorden.

Tillverkningen
Färskpotatisen skördas och inom 24 timmar tvättas den och sorteras. Bara de bästa väljs ut. Potatisen lagras sedan under 24 timmar varefter den undersöks, eventuellt dåliga ex väljs bort. Lagringen gör att även de minsta skadorna utvecklar och visar sig på potatisen, det sker alltid I kombination med syra.

Destilleringen sker på Gripsholms destilleri, ni vet de som gör superba KanonVodka. Tillverkningen börjar med att potatisen värms upp och att ett enzym tillsätts som hjälper till att bryta ner stärkelsen till socker. Sockret är nödvändigt under fermentering för att utvinna alkohol. Destilleringen övervakas, temperaturen kan finjusteras och allt sköts för att få en så smakrik dryck som möjligt. Gripsholm är för övrigt det enda destilleriet som bränner potatis till alkohol, för konsumtion, idag. Det sker bara en destillering upp till höga96-97 procent. Destillatet filtreras inte. Därefter börjar själva blandningen av de olika potatisdestillaten vilket sköts av master blender Börje Karlsson. För övrigt är han en av männen bakom välkända Absolut Vodka så vad gäller erfarenhet är det ingen som slår Börje på fingrarna. Att späda ut med vatten är så det sista momentet och eftersom alkoholhalten är låga 25 procent betyder smak och aromämnen allt då inget går att dölja bakom en enkelriktad och eldig alkoholsmak.

Fram till idag är Karlsson´s Gold 25 den roligaste, mest välgjorda och smakligt goda drycken jag provat under 2010. Sen är jag personligen inte en dryckernas högoktanväljare per definition, men skulle jag snapsa eller välja något starkare skulle jag tveklöst ta Gold 25. Tips för extra allt, dra några varv med svartpepparkvarnen över ditt glas och få en upplevelse som påminner mer om den där första lilla knölen som man äter nykokt, med en klick smör, salt och svartpeppar. Mums!

Finns i beställningssortimentet
Karlsson´s Gold 25 (74 839), Sverige, 299 kronor för 700 ml.