NYÅRSBÅL. Istället för det vanliga glaset bubbel blandar vi en lyxig nyårsbål som fördrink på nyårsfesten. Här kommer två recept på bål med champagne som garanterat går åt till sista droppen.
Eftersom det är nyårsfest har vi valt att lyxa till det med champagne i nyårsbålen, men det går förstås lika bra med ett torrt mousserande vin av bra kvalitet, som exempelvis Rotari eller Pongracz.
Recept | Elegant nyårsbål med champagne och granatäpple | 8 personer
3 dl granatäppeljuice
2 dl päron juice
5 msk apelsinlikör av typen Grand Marnier
frysta granatäppelkärnor
75 cl kyld champagne
Gör så här:
Blanda allt utom champagnen i en bålskål och ställ kallt. Vid servering slås champagnen försiktigt över. Lägg lite frysta kärnor i varje glas.
Recept | Frisk nyårsbål med champagne och citron | 8 personer
3 citroner
1 dl strösocker
1 dl vatten
75 cl kyld champagne
1,5 dl kyld vodka
citronzest
Gör så här:
Börja med att riva zesten från tvättade citroner. Pressa sedan citronerna så att du har minst 1,5 dl citronjuice. Ställ kallt.
Värm socker och vatten i en liten kastrull tills sockret smält. Ta av från värmen och lägg i zesten, spara några för dekoration i glasen. Låt stå minst två timmar så att sockerlagen är helt kall (eller gör dagen innan).
Blanda citronsaft, vodka och sockerlag i en bålskål. Häll försiktigt över champagnen. Dekorera med zesten.
Fler goda tips:
Hög tid att planera nyårsmiddagen. Här finns förslag på en hel meny, lättlagad och festlig.
Här finns perfekta smårätter att matcha till champagne på nyårsfesten.