Laddar annons
Brunello di Montalcino Poggio Nero | Rött vin till osso buco
21 Dec, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Brunello di Montalcino Poggio Nero | Rött vin till osso buco

RÖTT VIN. Brunello di Montalcino Poggio Nero är ett rött, mustigt vin från Toscana i Italien. Det slår vi upp till den klassiska italienska rätten osso buco, långkok på kalvlägg.

Vinöst vetande

Sangiovese är Toscanas ädla druva som används till Chiantivinerna. Som på många andra platser i världen kan samma druva, odlad på en speciell plats, över tid utveckla egna om inte egenskaper, så i alla fall något som utmärker druvan och dess vin, när odlad på en viss plats.

Det gäller även för sangiovesedruvan som i området runt staden Montalcino kallas för sangiovese grosso, eller brunello. Idag vet odlarna i Montalcino att de inte har en enda klon av sangiovese i sitt område utan sex. Således är brunello (sangiovese grosso) inte en klon till sangiovese utan sex olika.

Recept | Osso buco på kalvlägg, 4 portioner

4 tjocka skivor kalvlägg med ben
2 gula lökar, skalade och hackade
2 vitlöksklyftor, skalade och hackade
2 morötter, skalade och hackade
1 burk hela tomater
ca 4 dl vitt vin
olivolja
salt och malen svartpeppar

Gremolata:
1 vitlöksklyfta, skalad och finhackad
skalet av en citron, finhackat eller rivet
2 msk finhackad bladpersilja

Gör så här:
1. Börja med gremolatan: blanda de finhackade ingredienserna och ställ kallt.

2. Salta och peppra köttet. Bryn det i olja direkt i en stor gryta. Blanda ner de hackade grönsakerna när köttet fått färg. Låt allt steka tillsammans en stund. Häll på tomaterna och peta sönder dem en smula, häll över vitt vin så att det täcker köttet.

3. På med ett lock och låt sedan grytan stå och småputtra i minst två timmar. Smaka av mot slutet med salt och peppar, pudra eventuellt över lite maizena om du vill ha såsen lite simmigare. Krydda mot slutet med salt och peppar. Servera med gremolatan och kanske en härlig risotto eller bara ett rustikt bröd.

VIN: Brunello di Montalcino Poggio Nero 2009 (75421), Mare Magnum, Brunello di Montalcino, Italien, 171 kr

Detta är en modern tolkning av Brunellovin, som nu har bytt årgång till 2009 från tidigare 2008. Vinet produceras på plats i Montalcino, där producenten Mare Magnum hyr in sig på ett vineri dit de fraktar druvorna som kommer från Poggio Nero (den svarta kullen). Priset kan hållas nere då producenten inte äger egna vingårdar och genom att de hyr ledig kapacitet på ett vineri som de inte själva äger.

Det här ett vin som imponerade stort på mig vid den senaste provningen. Från att ha varit ”en blyg viol” när vinet provades på senhösten 2014 till att nu smaka som det vin det ska/borde vara, det vill säga en Brunello! Smaken är fyllig av körsbär och plommon, tanninerna sitter där de ska, samtidigt är de polerade och smaken har inslag av örter, nypon och pinjenötter samt en krydda kakao. Årgång 2009 gör vinet mycket följsamt.
Vinbankens recension av dipl. sommelier Elke Jung

+

Fler goda tips:

Här finns recept på en svamprisotto. Vill du ha den naturell så hoppa bara över svampen.

Kanske en bit lamm och en smarrig potatispanna som sköter sig själv i ugnen.

En viltgryta passar också suveränt till det här vinet.