Laddar annons
Olssons Vin - Göteborgs bästa vinbar
21 Apr, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Olssons Vin - Göteborgs bästa vinbar

I ett hörn av Långgårdarna längs Tredje Lång i Göteborg har Avenyfamiljen helkaklat en hörna. Bakom fogmassorna hittar du Olssons Vin. Och ett av stadens matigaste vinutbud.

Bakom portarna till Långgårdarna (dörrar av det slag det krävs en T-Ford alternativt en bevingad Balrog för att öppna) döljer sig den helkaklade vinbaren Olssons Vin. Det är Ajax våta dröm.

Det är något med kakel som inredning som säger: ”vi vet vad vi håller på med och vårt fokus vilar enbart på detta”. Det kan också betyda att du är på en offentlig toalett. I den här vinbarens fall finns inte en nedklottrad referens till oralsex eller förslag på vad Örgryte-supportrar kan göra med sig själva. Det är rent som i Donald Trumps mellanhjärna. Eller som en ur personalen uttryckte det: ”Vi har inte gjort något alls vad gäller inredningen, utom att dra om elen”.

Olssons Vin

Eftersom vi hänger på låset så har bossatakterna inte hunnit börja studsa mellan väggarna eller skapa vibrationer i spiraltrappan. Det kanske är något med rytmen som skyndar på mognadsprocessen i de hårdostar som bor i glaskupor uppradade på bardisken. Måhända är det värmen från de nakna glödlamporna, som även får gästerna att likna några som kollektivt får en idé.

Vi slår oss ned vid ett av de spartanska metallborden och låter blicken vandra över vinlådor och flaskor. Stället sportar drygt sextiotalet etiketter och har även ett par gästspelande pavor. Ett stort plus är att många av vinerna finns på glas.

Vi beställer varsitt glas Vistalba Corte C, 2012, tänk plommon doppade i smulor av karameller, och till det en charkuteritallrik. Den senare består av en utmärkt tapenad, handstoppad chorizo, salami, parmaskinka och bröd. Det som Jesus kan tänkas ha mumsat i sig, fast helt befriat från hotet om att spikas fast vid ett träd.

Till Olssons Vin går du före teaterbesöket, spelningen eller den där härdsmältan du kommer att uppleva senare på kvällen. Det är ett utmärkt ställe att grundlägga tålamod på och kanske en än bättre lokal att söka tröst i när det brustit.

Olssons Vin

Profil: Vinbar.
Adress: Tredje Långgatan 7, Göteborg.
Klientel: Något äldre teaterpersoner, något yngre hipsters.
Vinlista: Innehåller ett sextiotal olika viner, som kontinuerligt uppdateras.
Typsituation: Samtliga gäster bär någon typ av ansiktsbehåring. Eller så har en flock pudlar förvillat sig in med människor fastsatta på magen.
Betyg: