Laddar annons
Paradiso
30 Mar, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Paradiso

RECENSION PARADISO Legendariska Sjögräs har spolats upp på den grusiga strand som är Timmermansgatan på Södermalm och återuppstått som Paradiso, en gråsprängd lokal med norra Europas bredaste utbud av rom.

Paradiso är Dantes rehab innan himlen i Den gudomliga komedin, efter Helvetets nio kretsar (i vars sjunde krets utsvävarna jagas av vilda hundar genom en skog). Inte helt olikt, men ganska, finns i Paradisos bar en trappa ner som istället för till Hades leder till matsalen.

Bakom Paradiso står kollektivet Krögare utan gränser som karriärat sig genom bland annat Frantzén, Gastrologik, Mathias Dahlgren, Tjoget. Och just Sjögräs. De tog över lokalerna efter den arge snickaren Anders Öfvergårds tillfälliga (tack gode gud) gästspel med grillhaket Angry Diner.

Paradiso

Du som tidigare besökt Sjögräs minns kanske hur luftfuktigheten gick att jämföra med att ofrivilligt befinna sig i en mun. I Paradisos version är det svalare, men inte utan en tropisk touch, golvet liknar en sandblästrad jamaicansk roddbåt och väggarna är klädda med flamingos, drinkmenyn och erbjudandet ”MACKA + ÖL: 150 KR” i ligistrosa. Från taket hänger pupillösa ögon i porslin och bländvita högtalare. Och vid bardisken hänger en hund vars öron tar roddtag varje gång bartendern öser en skopa is i ett glas.

Det är sportlov och det kollektiva Stockholm är i Björnberget och bryter nyckelbenen. Så stämningen är avslappnad. När jag närmar mig bardisken, som är i högblankt trä, så blank att jag ser porerna i pannan, så börjar Paul Simons 50 Ways to Leave Your Lover strömma ur högtalarna.

Paradisos drinklista

Jag beställer en Cacao Field, med färsk lime, rom från Martinique och riven kakao. Rommen har ett svindlande djup och en kärvhet inte olik fula ord. Kakaon skapar en dammighet som liknar Hockeypulver. Det smakar bedårande. Baren sportar femton sorters rom. Från Martinique. Totalt innehåller romkällaren ett sjuttiotal sorter. Rommen är torr och tillverkad på enkelpanna, det ger den inte bara en finkelfri smak, den skickar mig raka vägen till Dantes slutmål.

Paradiso (baren)

Profil: Stockholms bästa rombar.
Adress: Timmermansgatan 24, Stockholm.
Klientel: Blandat.
Vinlista: Utomordentlig.
Typsituation: Jag vill inte gå hem.
Betyg: