Laddar annons
Butcher’s Market Göteborg
5 May, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Butcher’s Market Göteborg

När Butcher’s Market öppnade i Göteborg i september 2013 satte de en ny standard för mat som går att hålla i handen när livet känns hårt.

Hamburgaren är sedan den uppfanns (tidpunkten är lika oklar som en illa redd chilimajonnäs) ett kulinariskt pax, en frizon i menyn. Hamburgaren är Schweiz. Även på mer tvivelaktiga krogar är rätten ofta ett mindre suicidalt val än, säg, en lövbiff med kryddsmör.

På senare tid har hamburgaren dessutom gått som segrare bland snabbmatsalternativen och den ses i idag som ett fullgott alternativ även för vuxna. Som du kanske märkt har en våg av nymalt nötkött svept över Sverige med ett fräsande skum av guacamole och tryffelmajonnäs.

Och resultatet är både finkrogarnas signaturburgare och etableringar som Flippin’ burgers, Prime burger company och Petters KÄK (Petter har i det närmaste blivit ett husdjur i Krogsverige). I förra veckan avgjordes dessutom SM i hamburgare på restaurangmässan Gastronord i Stockholm. Vann gjorde Glenn Göransson med en burgare gjord på tupp och hummer. Ett slags Pettson-version av surf and turf.

Butcher’s Market

Det är söndag och ett bakfullt Göteborg har slutat hoppas på något, de som saknar en varm hand att hålla i tar sikte på det lika organiska alternativet hamburgare. Butcher’s Market öppnade i slutet av september 2013 och har hunnit bli en köttig bastion på Storgatan.

Lokalen är fullsatt, fritösvarm och ett hummande hörs från milkshakesmaskinen. Det är inrett som ett lyckat parti Tetris, borden har stramt radats upp och trots att det är packat känns det rymligt. Över disken står glasburkar med inlagda gurkor och pickles – likt Naturhistoriska museets samlingar av organ. Och värmen från det öppna köket gör att gästerna ångkokas.

Hamburgare och IPA på Butcher’s Market

I taket sträcker sig grova träbalkar och på väggen är en ko målad. Bredvid står ölmenyn rustikt skriven: Rådanäs IPA, Poppels IPA och Vega shoreline IPA. Burger of the week visar sig serveras med ”oyster mushroom mayo cheese”. Men trots detta smakfulla nautiska tema faller valet på en Harlem, med tomatsalsa, röd jalapeño samt pommes med tryffelmajjodipp.

Burgaren är perfekt tillagad, det är, för att citera den brittiske skribenten A.A. Gill, likt att hångla med en zombie (i dess mest positiva betydelse). Majjon är kryddig och en svalkande Poppels IPA blir en perfekt matchning.

Till Butcher’s Market går du om du är bakfull, hoppfull, hopplös eller bara sugen på utmärkta burgare i en rustik miljö.

Butcher’s Market

Profil: Hamburgerbar.
Adress: Storgatan 47, Göteborg.
Klientel: Skägg.
Vinlista: Här dricker du öl.
Typsituation: Den höga musikvolymen är ett led i tillredningen av tryffelmajjodippet.
Betyg: