Laddar annons
Taverna Averna – italienskt på Tredje Lång
7 Apr, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Taverna Averna – italienskt på Tredje Lång

RECENSION TAVERNA AVERNA Den italienska bistron Taverna Averna är ett bastant tillägg till Tredje Långgatans kulinariska scen. I solitt tegel från tiden före boerkriget har huset i många år fungerat som Göteborgs Auktionsverk, men nu har de antika silverserviserna och bronsskulpturerna klubbats iväg och gett plats för en spatiös squashbana med fullständiga rättigheter.

Taverna Averna slog upp portarna 2014. Du kanske minns den här perioden i svensk kroghistoria, då molekylär gastronomi rådde i köken och designbyråer i matsalarna, vilket fick som resultat att djurkranium, tofsar och smaksatt gas kunde utgöra såväl rätter som inredning. Men i denna bistro låg fokus istället på service i en sober miljö.

Taverna Averna

Taverna Avernas ordbild är i stort sett ett palindrom, något att förundras över när det vecklas ut. I det här fallet i tre delar: en större matsal med en generöst tilltagen bardel samt två mindre, mer intima rum. Över det vackra slitna golvet springer vita pelare upp mot höga valv, vilka tronar en kilometer över gästerna inramade av vida stuckaturpartier. En drinkvagn klirrar fram bland inredningsdetaljer i mässing och gästernas mummel. Det liknar en exklusiv squashhall där spelarna fokuserar mer på avec och litografier än på sin backhand.

De ljusa väggarna är klädda med tavlor av göteborgskonstnärer, bland annat Johanna Likars och Kent Larsson. Runt trehundrafemtio verk med motiv som en skäggig man som förlöser ett lejon, en barbröstad kvinna, skalbaggar och ett rådjur i blommig blus. Även brandvägsskylten blir en del av utställningen.

Italiensk meny och vaken service

Vi beställer bubbel, Rotari Brut Riserva, och ber sedan om en rekommendation till våra utvalda rätter: spaghetti vongole samt skaldjurssoppa. Servitrisen låter oss prova ett antal vita varianter (vilket är en av anledningarna till att minnet av dem är dimmigt) och till slut faller valet på en flaska Casal di Serra, en mjuk historia som olikt förslag på LinkedIn och Tinder matchar perfekt.

Sammanfattningsvis kan sägas att till Taverna Averna går du för den goda servicen, den är den stora behållningen: vaksam och rask, men aldrig påträngande. Mingla bland afterworkare i baren och beställ en förrätt till ditt bubbel.

Taverna Averna

Profil: Italiensk bistro.
Adress: Tredje Långgatan 7, Göteborg.
Klientel: Par.
Vinlista: Bred och internationell.
Typsituation: Någon beställer en massiv oljemålning till dessert.
Betyg: