Laddar annons
27 Nov, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Pålitliga lyxviner i toppform

På lördag är det den 1 december. Då lanseras på Systembolaget ett betydande antal tillfälliga exklusiva viner. I den allra yppersta lyxklassen finns det två viner som för mig under de senaste decennierna visat sig stå i särklass. Nu i riktigt bra årgångar för storslagen framtid.

 

De kombinerar höga priser med stor prisvärdhet och unika egenskaper som gör dem till bestående vänner under många år. Varje gång man möter dem har de nått en bit till och visar upp nya stora förtjänster. De är på sitt sätt något av det yppersta i den historiska tradition som de representerar. Jag har själv ganska nyligen upplevt årgång 1990 av dem som är helt magnifik idag och lång tid framöver.

 

På senare år har champagnehuset Taittinger uppvisat den största förbättringen bland de klassiska stora husen. Den vanliga Tattinger Non Vintage blivit allt bättre och är idag en riktigt bra storhuschampagne för 359 kronor. Den vanliga årgången Taittinger, nu 2004, är osedvanligt finessrik och finstämd stor balanserad champagne för sina 469 kronor.

 

Allra bäst och mest unik är ändå Comtes de Champagne, Tattinger’s prestigechampagne, som anländer i 600 buteljer på lördag för 1 200 kronor flaskan. Den är gjord på enbart chardonnay och är därför en Blanc de Blanc och helt lysande i den lysande årgången 2002. Comtes de Champagne har kanske något befunnit sig i skymundan utanför kännarkretsar. Det är inte alls den dyraste och mest omtalade. I sin stil har den länge varit en av de allra bästa, med magnifik utvecklingspotential vid långlagring.

 

Den bästa årgången före 2002 var 1996 och dessförinnan 1990. Ett år som det gjordes många stora champagner men alla har inte mognat ut perfekt. Comtes de Champagne 1990 är idag bland de absolut bästa från året. Jag har provat den regelbundet under det senaste decenniet och varje gång trots stora förväntningarna blivit positivt överraskad av vad den har att komma med.

 

2002:an har redan idag riktigt läckra lätt rostade hasselnötter mycket annat rasigt långt och mycket finessigt innehåll och eftersmak. Helt magnifikt vin som ändå bara är i barndomen av sin uppväxt och utveckling. I mitt protokoll står det 20 i kvalitetspoäng av 20 möjliga. Här hamnar den berömda Dompan 2002 fullständigt i skuggan. När de 600 hundra flaskorna i ordinarie sortiment är slut kan man kanske beställa några till i Beställningssortimentet, där denna toppchampagne, redan finns för 1 350 kronor flaskan, parallellt.

 

Masi är årets vinnare av Gyllene Glaset, Allt om Mat’s vinpris. De gör många riktigt bra viner från en röd premiumbox och uppåt. Med Campofiorin skapade Masi vintypen Ripasso. Det gör två mycket olika utmärkta Amaroneviner i Masi Costasera resp. Sergio Alghieri. Numera gör de också viner utanför de gamla hemmamarkerna vid Verona i norra Italien. De har även vinproduktion i Argentina.

 

Allra bäst och mest unik i deras stora portfölj är i mitt tycke den allra bästa Amaronen som gjorts, Masi Mazzano. En vingårdsamorone från de högsta kullarna där låg avkastning och måttligt sockerrika druvor visar sig kunna skapa Amaronedistriktets allra främsta ”Grand Cru”. Den är inte den allra kraftfullaste och mest koncentrerade, långt därifrån. Den är inte heller som ung så storslaget lättbegriplig och charmig som en del andra. Men det är den återhållna elegansen amarone. Varför koncentrera ytterligare det som redan är så koncentrerat genom torkningen av druvorna? Varför göra ett inställsamt kortsiktigt vin när man har druvor för att göra ett nästan bordeauxliknande subtilt amaronevin. Då tar det tid innan allt har mognat fram.

 

Flaskans yttre ger ett rätt lustigt intryck. Den enkla etiketten ser ut som på mormors syltburkar med handskriven text. Innehållet är desto mer avancerat. Måttligt yvig och mycket fokuserad klassisk stor läcker magnifik amarone med riktigt storslagna toner ännu i ungt stadium i sin utveckling. Detta vin bör helst lagras minst 10 år till, gärna mer. Jag tycker 2006:an verkar vara en ovanligt bra årgång för denna mäktiga vinpersonlighet. Riktigt säkert kan man inte veta förrän man ser hur det mognar och öppnar sig. För 749 kronor är det både dyrt och ändå riktigt billigt för sin nivå. Med en viss tvekan blir det en 20 poängare även här. Denna amarone är så subtil att den faktiskt även tilltalar dem som inte anser sig gilla vintypen. 360 buteljer kommer på lördag.

 

Snacka om två magnifika julklappar till den som har lagringsmöjligheter och vinintresse.