Laddar annons
1 Dec, 2012

En 730 år gammal nyhet, Scioppettino

Bara i Italien finns flera hundra egna druvsorter. En av de nya intressanta heter Scioppettino. Den är minst 730 år gammal. Den hann nästan försvinna under vinlusens härjningar. Nu har den återhämtat sig till ca 75 ha i sitt gamla odlingsområde kring Colli Orientale i Friuli. Till sommaren lanserar Systembolaget den i Sverige.

 

Ett drygt 20-tal producenter från Friuli gästade Stockholm i veckan. Friuli är vindistriktet i den nordöstligaste delen av Italien, mot gränsen till Slovenien. Området är mest känt för sina lätt aromatiska vita torra och söta viner. Utöver 13 internationella druvor finns en levande och växande tradition med 13 egna lokala druvor. Där finns många exotiska namn som Verduzzo, Ribolla Gialla, Picolit och Malvasia Istriana bland de gröna druvorna. Bland de blå är Refusco och Pignolo de viktigast egna druvorna. Provningen i Stockholm i måndags visade att det numera är det inte bara är kändisar som Jermann som gör riktigt bra viner med betydande kvaliteter i Friuli.

 

Fyra av producenterna visade också upp viner på den för mig okända lokala druvan Schioppettino. La Tunella Scioppettino 2009 och   Dri Giovanni’s Schioppettino Monte dei Carpini 2008 gjorde mig riktigt intresserad av druvan. Båda vinerna var mäktigt innehållsrika med bra balans och långa intressanta eftersmaker, utan överdriven strävhet men bra seriöst grepp. Det hör inte till vanligheten att prova en okänd druva med bra moderna utvecklade, både disciplinerade och intressanta, viner.

 

Den okända Schioppettino har en lång historia. Den finns omnämnd i skrift från ett bröllop 1282.   Man tror att den kommer från den lilla byn Prepetto i Colli Orientali del Friuli där den även idag har sitt starkaste fäste. Den blev nästan helt utrotad under vinlusens härjningar för drygt 100 år sedan. Då var det högsta mode att nyplantera internationella druvsorter när man började med nya ympade vinstockar. Schioppettinos avtryck på världens viner har sedan dess varit mycket begränsat för att inte säga helt obetydligt.

 

På 1970-talet började de hända saker. En av pionjärerna var Rapuzzifamiljen som på sin nystartade vinegendom Ronchi di Cialla tog sig an druvan och gjorde vin på den från 1975. Den första årgången blev förstörd av jordbävningen 1976. Idag har man 3 ha Schioppettino, vilket betyder att de är en av de verkligt stora producenterna. Druvan har nu så smått börjat sin erövring av världen. I den lilla byn Prepetto finns idag 829 invånare och 25 ha med Schioppettino. I övriga världen finns ungefär 50 ha till. 1 ha i USA och resten i Colli Orientali med omgivningar. I byn finns ett Enoteca di Schioppettino. Av mina och en hel del andras erfarenheter verkar det finnas möjligheter för en intressant framtid för Schioppettino.

 

Idag är det stort sug runt om i världen efter intressanta lokala druvsorter och viner kombinerad med en viss trötthet hos konsumenter på de internationella som alla har överallt. Det är lite tvärtom i dagens globaliserade värld mot den mer isolerade lokala världen för hundra år sedan.

 

Numera sprids också nyheter fort även till Systembolaget. De har redan en offertförfrågan ute på Schioppettino, som kommer att lanseras i juni 2013 i prisläget 140 kronor. Just nu pågår utvärderingen av inlämnade prover. Under tiden finns det redan idag en Schioppettino i Beställningssortimentet; 71801 Bressan Schioppettino, 2005 för 738 kronor för 3 flaskor. Jag har inte provat den själv. Schioppettino er en verkligt intressant 730 år gammal vinnyhet.