Laddar annons
Vita sommarviner du inte får missa – 6 somriga tips
26 Jun, 2023
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vita sommarviner du inte får missa – 6 somriga tips

När det är sommar och sol så har vi en tendens att vända oss till vita sommarviner på Systembolaget. Vi har hittat sex somriga vita viner du inte får missa när solen gassar på.

Det är väldigt intressant om man tänker efter, hur otroligt noggranna vi är med vad vi dricker beroende på årstid och väder. På sommaren är det främst rosé och vitt som gäller. Vilken typ av vitt sommarvin man dricker handlar i grund och botten om personliga preferenser. Vi har dock valt ut sex vita sommarviner som man enligt oss inte får missa. Vi har utgått från krispiga, fräscha viner som passar oavsett om det är kompisgänget som ska samlas eller om det är en familjemiddag där man vill dricka vitt vin.

Vita sommarviner du inte får missa – 6 somriga tips

Kir-Yianni, Assyrtiko, 2022 (2338) 109:-

Det här är imponerande. Jag förstår att vissa är skeptiska mot ursprunget, men det är inte klokt hur mycket vin man får för 109 kronor i det här grekiska fallet. Det är fräscht, det är somrigt och det är oerhört imponerande. Det är ett ungt, piggt och okomplicerat vin med en doft av gröna äpplen, päron och lime. I smaken får man en intensiv men fräsch fruktighet där syran är hög men ändå balanserad. Ett sommarvin i dess rätta bemärkelse, och för mig är det obegripligt att detta kostar 109 kronor med tanke på de kraftiga prishöjningarna på senare tid. Utmärkt som sällskapsvin men även till hummersoppan.


Château Bonnet, Blanc, 2022 (4151) 109:-

Vi har sagt det förr men det tåls sägas igen; vita Bordeauxviner borde få mer uppmärksamhet. Till skillnad från många röda Bordeauxviner så går det i fallet med de vita vinerna att få ett riktigt bra vin för under 150 kronor. Här får man ett sauvignon blanc-dominerat vin vilket märks i doften som bjuder på krusbär, vita vinbär, nässlor, färska örter och lime. Även här får man ett fräscht vitt sommarvin som verkligen lever upp till epitetet sommarvin. Extremt prisvärt! Testa med en hederlig räkmacka.

Chateau Bonnet - vinhuset som sätter vita Bordeauxviner i rampljuset


Leitz Magic Mountain, Rüdesheimer Riesling Trocken, 2021 (70626) 164:-

Den mest givna druvan när vi ska skriva om vita sommarviner är självklart riesling. Med sin generellt höga syra, krispiga touch och fruktiga toner så måste vi ha med en riesling på listan, och varför då inte ha med en av de absolut bästa rieslingarna som du kan hitta på Systembolaget just nu. Här möts du av en ung, frisk och intensiv doft av päron, färska örter, fläder, en diskret rökighet och en rejäl portion av lime. I smaken får du päron, krusbär, färska örter, lite sälta, fläder, rökighet och lime. Limegreppet är fantastiskt välsvarvat och bjuder på en precis syra som imponerar. Vi förstår varför det här vinet vann guld i Vinordic Wine Challenge 2023 i sin kategori. Testa med en laxtartar på rispapper.


Soalheiro, Alvarinho, 2022 (74935) 139:-

En lista på vita sommarviner utan att ha med ett vin gjort på alvarinho? Nädu. Alvarinho har en självklar och given plats när vi snackar om vitt sommarvin. För det finns få viner som är lika somriga och fräscha som alvarinho-viner. I det här fallet får du ett ungt och friskt vin med gröna äpplen, gröna päron, vit persika och lime. I smaken kommer du mötas av en krispig och angenäm syra där du även bjuds på päron, äpplen, örter, persika och lime. Ett riktigt bra picknick-vin där du tar med dig lite klassisk nigiri-sushi, brer ut filten och njuter av alvarinho.


Kloster Eberbach, Riesling Kabinett, 2022 (5810) 119:-

I det här fallet lutar vi oss tillbaka mot en riktigt trygg pjäs som varit med ett bra tag, och återigen är vi inne på rieslingspåret. Det är ett av världens äldsta vinhus som gör det här vinet. Här får du en liten sötma som balanseras upp oerhört snyggt av den höga syran. Du möts av gröna päron, galiamelon, färska örter, persika och lime. Fantastiskt välgjort och ett alltid lika stabilt val när man står på hyllan. Ät ihop med sushi med chilimajonnäs och wasabi.

Kloster Eberbach - ett av världens äldsta vinhus blickar nu framåt


Allesverloren, Chenin Blanc, 2022 (75986) 109:-

Ett ungt, lite solkysst vin med tropiska inslag och lite fattoner i doften. Där bjuds du även på inslag av päron, mango, ananas, persika och grillad citron. I smaken är det tropiska toner av mango, ananas, smör, persika och citron där allt hålls ihop av en bra syra. Ett imponerande vin gjort på poppisdruvan chenin blanc som med rätta får mer och mer uppmärksamhet.

Allesverloren - historien om det anrika sydafrikanska vinhuset