Laddar annons
15 Mar, 2015

Påsköl 2015 | Bästa ölet till Påsk, recensioner och betyg

Årets påsköl på Systembolaget lanseras måndag 16 mars och är en tämligen brokig samling. De stabila, rutinerade hantverksbryggerierna står för ryggraden, medan de lokala uppstickarna har en bit kvar till samma kvalitetsnivå. Undantaget är U&Me (utläses Ume), vars ”amerikanska” IPA håller riktigt hög klass.

Bästa Påsköl 2015

ÖL, 5 POÄNG AV 5

Oppigårds Easter Ale (1374)
Oppigårds Bryggeri, Hedemora, 27,80 kr för 330 ml
Björn Falkeström tappar aldrig fokus på det han tappar på flaskor. Men det är alltid lättgillat, det han levererar från dalabyn Ingvallsbenning. Funkar i stora klunkar, med sin gomsmekande maltighet. När det lilla gårdsbryggeriet snart sexdubblar sin kapacitet till 12 miljoner liter per år, fattar vem som helst att ölet smakar hyfsat bra.

Jämtlands Påsköl (1385)
Jämtlands Bryggeri, Pilgrimstad, 27,40 för 500 ml
Nationell renässans för lokal favorit. Det här alldeles strålande påskölet såldes i Östersund med omnejd för några år sedan. Nu kan hela landet njuta av stor kropp, fin beska, vörtbröd, citrus och toner av kryddbazaren i Istanbul. God ale, glad påsk!

S:t Eriks Påskale (1300)
S:t Eriks Bryggeri, Arlandastad, 19,30 kr för 330 ml
Den citrustunga doften (estrar från jästen?) fyller näsan – och en stunsig beska fyller på. Ljus, smakrik och vårlik ale som passar perfekt till både sillen och nubben, om sådan avnjuts.

Umeå Twin IPA (30243)
U&Me Beer, Umeå, 29,80 kr för 330 ml
LOKAL LANSERING
Finfin IPA, med burdus beska, mumsig maltighet, bra balans och evighetslång eftersmak. Överlägset bästa påskölet i lokala sortimentet. Kostar en del, men värt varenda krona.

ÖL, 4 POÄNG AV 5

Jämtlands Påskebrygd (1338)
Jämtlands Bryggeri, Pilgrimstad, 26,30 för 500 ml
Jämtland dubblerar i år. Det här är klassikern – nu degraderad till andraöl. Något mildare och lite mindre alkoholstinnt (4,5%) än JB:s andra, eller rättare sagt första, påsköl (som förvillande nog heter Jämtlands Påsköl). Som gjort för att förväxla, men kom ihåg: gul etikett = riktigt gott. Röd etikett = jättegott.

Dugges Golgata Bitter (1325)
Dugges Ale & Porterbryggeri, Landvetter, 20 kr för 330 ml
Lite otypiskt Dugge. Ljusår från bryggeriets skrikiga, men högklassiga Perfect Idjit, vilket rangerades in som muskulös julöl. Välgjort, balanserat, utan att vara bullrigt. Mycket kropp trots den modesta alkoholhalten på 4%. Och namnet, sen … hur skulle någon i den kristna högern kunna avstå en Golgata Bitter på Långfredagen?

Dugges Påsklager (1395)
Dugges Ale & Porterbryggeri, Landvetter, 20,10 kr för 330 ml
Dugge gör en rockad; later lagern vara starkare, smakrikare, fylligare än alen. Samma pris, trots 50% mer alkohol. Tänk vad etanol ändå tillför som smakbärare…
Men erkänn att det här är samma öl som Dugges Jullager, fast ordvitsen och blinkningen åt SKF är borta. Funkar inte optimalt till påsk. Vitsen alltså – ölet är utmärkt till påskbufféns kötträtter.

Electric Nurse Easter Porter (1399)
Brewtrade, Uppsala, 28,80 kr för 500 ml
Paret Ida Engström och Peter Augustsson lämnade fadershuset (Dugges) och drog till Uppland för att brygga påsköl på mycket rostad malt. Och det blev om inte det mest eleganta, så ändå bland det bästa Gamla Slottskällan lagrat I sina tankar. Grumlig porter ser inte aptitlig ut, men det här är gott, fylligt, smakrikt, trots låg alkoholhalt.

S:t Eriks & Mathias Dahlgren Påsköl (1302)
S:t Eriks Bryggeri, Arlandastad, 19,90 kr för 330 ml
“Äktenskapet” mellan stjärnkocken MD och superbryggerskan Jessica Heidrich fortsätter i lycklig anda. Torrt, stramt, beskt. Inget fjäsk. Bra. 60 öre dyrare än S:t Eriks standard. Är det royalty för den draghjälp Dahlgrens respektinjagande namn bidrar med?

Nils Oscar Kalaspåsköl (1360)
Nils Oscar Company, Nyköping, 20,20 kr för 330 ml
Pålitlig, lättdrucken storsäljare år efter år. Snygg skapelse med lite rostade toner i malten. Gott, matigt, fylligt utan alltför ambitiös beska.

ÖL, 3 POÄNG AV 5

Södra F*king Love Bunnies (30242)
Södra Maltfabriken, Haninge, 31 kr för 500 ml
LOKAL LANSERING
Södra ställer en dubbel-IPA på påskbordet och eliminerar det mesta övriga i smakväg. Rejält bett från humlebeskan, som bara hänger i och hänger i. Humlefanatiker får sitt lystmäte, övriga klagar sannolikt över en endimensionell öl.

Gathenhielm Påskbrygd Ale (30240)
Onsala Hantverksbrygeri, 34 kr för 500 ml
LOKAL LANSERING
Maria Martinsson är konsekvent i sin engelska, milda, lätt knäckiga bryggarstil. Utmärkt till sillen, laxen och ägghalvorna med dill och orökt kaviar. Men lite för spensligt för de rökta grejerna. Onsalas garagebryggeri säljer slut allt som tappas – men är mest populärt I hemkommunen Kungsbacka. Och så ska det naturligtvis vara.

Wisby Påsköl (1390)
Gotlands Bryggeri, Visby, 19,90 kr för 330 ml
Johan Spendrups lilla Gotlandspärla levererar alltid mer än acceptabel kvalitet. Inte i översta skiktet, men bra öl för alla till rimligt pris. Dock väsentligt dyrare än massproducerat. Snygga flaskor, konsekventa etiketter. Den här mörka lagern är generöst brödig och förvillande lik det som släpps ut till jul.

2015 Pumpviken Påsköl 1341
Nynäshamns Ångbryggeri, 30,30 kr för 500 ml
Aromatiskt, lite sött, milt och snällt öl med årgångsbeteckning. Gjort för att passa sill och lax. Väntar mig lite mer av Nynäs skickliga bryggare, jag vet vad de kan.

Mariestads Påskbrygd 1315
Spendrups, Grängesberg, 17,50 kr för 500 ml
Helt okej kvalité till mycket rimligt pris. Skulle fått näst högsta betyg, om vi räknat prisvärdhet. Bryggmästare Richard Bengtsson är nog en liten trollkarl (på dryga 100 kilo, men ändå) som med tanke på lönsamhetskraven krämar ur såpass fin brygd för insatsen.

Örbaek Påskebryg (1345)
Örbaek Bryggeri, Danmark, 61,10 kr för 750 ml
EKOLOGISKT
Årets enda dyra påsköl – om man bara ser till styckpris och blundar för literpriset. En alldaglig, lite ihålig ale från östra Fyn.

Hare of the Dog Easter Ale (30237)
Folkared 15, Falkenberg, 32,50 kr för 500 ml
LOKAL LANSERING
Något obalanserat, men humle har man minsann generöst vräkt i koket. Efterbeskan är markant. Passar bäst till rökt mat på påskbordet. Eftersom jag är svag för vitsiga namn på det jag dricker, hamnar ölet på rätt sida trepoängsstrecket. Folkared 15 är ett litet bryggeri med glimt. Långås behöver nåt nytt att vara stolt över, såhär tio år efter Patric Anderssons avslitna korsband.

ÖL, 2 POÄNG AV 5

Nääs Påskale (30238)
Nääs Gårdsbryggeri, Ydre kommun, 22,90 kr för 330 ml
LOKAL LANSERING
En påträngande beska slår ut allt annat. Endast för humleälskare, men knappast för dumledito, ty ölet är kompromisslöst kruttorrt. Inte ett uns socker, choklad eller gräddkola.

Charlis Våreld (30239)
Charlis Brygghus, Kristianstad, 31 kr för 500 ml
LOKAL LANSERING
Milt, enkelt, saknar personlighet. Finns ingen anledning, utom nyttan av att gynna lokala entreprenörer före nationell och globala, att köpa det här.

Gröinar (1381)

Barlingbo Bryggeri, 26,60 kr för 330 ml
Kraftigt rökt – det enda ölet i samlingen som pekar rakt på påskalammet och charkuterierna. Rökningen är lite för häftig för mig (och då är jag ändå inte särskilt kitslig I den frågan). Men här kan man höra sirenerna från brandbilarna från räddningstjänsten i Visby, redan när man häller upp.

Easter Ale (30236)
Bryggeri Fängelset, Västervik, 28,50 kr för 330 ml
LOKAL LANSERING
Blir inte helt övertygad om det kloka i att brygga lokala högtidsöl som inte sticker ut åt något håll. Blek ale, lite urvattnad. Mesig, men felfri. Knappast fängslande. Blir aldrig nåt annat än en intern angelägenhet i Västervik.

ÖL, 1 POÄNG AV 5

PåskEko (1393)
EKOLOGISK
Designbrew, Uppsala, 26,30 kr för 330 ml
Mystisk och märklig doft av metall, plåster och sårsalva följs av en smak i samma stil. Personligt, tja – men inte i min smak. Designbrew är ett fantombryggeri och det här ölet är bryggt hos Gamla Slottskällan.

Three Hearts Påskebrygd (1327)
Krönleins Bryggeri, Halmstad, 18 kr för 500 ml
En doft av melass och hö varslar om en lite för söt brygd, där sötman inte tyglas av vare sig kropp eller själ. En tämligen usel öl.

Villovägens Falu Påsköl (30241)
Swift Trust AB, Falun, 38,90 kr för 330 ml
LOKAL LANSERING
Bärs på villovägar? Doften av halstablett (Läkerols gröna?) är förbryllande. Det känns inte som om det som kom ut ur jästanken var vad man tänkte sig, när man hällde I vörten. Årets märkligaste.

Fantombryggare
är en bryggare utan eget bryggeri - hen hyr in sig i hos ett befintligt bryggeri och brygger där. Ett fantombryggeri är alltså ett virtuellt brygger.

Författare: Thomaz Grehn