Laddar annons
Vin till tapas – tips på fem viner
10 Oct, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vin till tapas – tips på fem viner

Att välja vin till tapas är inte alltid det lättaste med tanke på att det finns så otroligt många olika smaker på bordet. Där finns ofta gambas, ostar, salami, kroketter, padrones och mycket annat. Men vi har gett oss på utmaningen och tagit fram en lista på vin till tapas.

Tapas är ett fantastiskt koncept. När smårätterna trillar in efter en och smaklökarna verkligen får jobba. Utbudet är enormt och det finns massvis av olika rätter att välja på. När man går på en tapasrestaurang så är det nästan alltid svårt att välja mellan de många olika rätterna som finns där. Ska man satsa på räkorna som man alltid tar? Ska man kanske köra på padrones? Eller ska man sikta på manchego-osten? Det är frågeställningar man står inför i princip varje gång. Och till slut dyker den svåraste frågan upp; vilket vin ska man välja till tapas?

Vi har tagit fram en lista på fem olika viner som passar till tapas. För man ska veta att det inte alltid behöver vara så svårt att välja vin till de många olika rätterna. Det viktigaste är att man utgår från eget tycke och smak, och tänker på vilken typ av vin som passar till den typen av tapas du har framför dig. Även om många säkert kommer förespråka enbart spanska viner till tapas, så finns det andra viner som också passar till tapas.

Vin till tapas – tips på fem viner


Von Winning, Riesling, 2021 (79393) 119:-

Ett tyskt vin till spansk mat kan tyckas vara kontroversiell, men till de lite hetare skaldjuren, närmare bestämt till de chilifrästa räkorna, kommer det här vinet passa alldeles utmärkt. Här har vi Von Winnings instegsvin där vi får en liten sötma som kommer balansera upp hettan i räkorna klockrent. Du kommer mötas av frukt i from av päron, gröna äpplen och en hel del lime i både doft och smak. Det är ett ungt och friskt vin med hög syra som du kommer uppleva som väldigt fräscht. Beställ in gambas och en riesling med lite sötma, sen är det bara att njuta.

Vin till tapas Albariño

Folklore, Albariño, 2021 (6263) 109:-

Vi kan inte tipsa om vin till tapas utan att ha med minst ett spanskt vin, och då är det självklart att albarino har en plats på vår lista. Om du ska beställa in boquerones, det vill säga klassikern som görs på sardiner, så passar albarino fantastiskt väl. För rätten har väldigt mycket sälta i sig, och då är vi ute efter ett vin med hög syra. Som tur är har just albarino det. I det här fallet får du ett vin med tydliga fruktiga toner i form av päron, gröna äpplen, en del örter och citrus. Just citrusen kommer kännas av på ett fint sätt och kommer balansera upp sältan i fisken framför dig.

Coca i Natura

Coca i Fitó, Natura, 2021 (2684) 129:-

När det väl blivit dags för kötträtterna och man enbart vill satsa på ett vin så passar det här vinet från Montsant riktigt bra. Om du till exempel har kroketter fyllda med ibericoskinka så kommer du verkligen känna av hur frukten och strävheten i det här vinet gifter sig väl med den tydliga köttsmaken och sältan. Du kommer få ett vin med bäriga inslag i form av hallon men du kommer även få en hel del örter och en fräsch växtlighet.


Cava Complicado de, Miss Li (56029) 109:-

Ibland vill man beställa in en flaska som funkar till de flesta rätterna på bordet, och då är cava ett bra alternativ. I den här cavan kommer du få en frisk och fräsch cava med tydliga fruktiga toner i form av gröna äpplen och även lite tropisk frukt. Du kommer få den där syran och de där citrustonerna som så ofta finns i cava. En väldigt okomplicerad cava kommer du få här.

Cote du Imaz vin till tapas

Coto de Imaz, Reserva, 2017 (2659) 119:-

Om du däremot skulle vilja ha ett rött vin som passar till en hel del rätter i form av tapas, så är en klassisk rioja ett bra alternativ. Man får en hel del komplexa smaker och många skulle säkert klassa dessa viner som lite tyngre, men till tapas, som också kan klassas som lite tyngre i många fall, passar rioja riktigt fint. I det här specifika vinet kommer du få mörk frukt i form av plommon, och du kommer få en tydlig fatkaraktär i vinet. I smaken kommer du även känna av tydliga toner av choklad och vanilj.