Laddar annons
Champagnen som hyllas av experterna
19 Jun, 2023
Uppdaterad: 
16 Apr, 2024

Champagnen som hyllas av experterna

Vi i Sverige älskar att fira med Champagne. Det är något med de eleganta franska bubblorna som gör att vi vill korka upp både den ena och den andra champagneflaskan, men priset på det mousserande vinet har gått upp rejält på senare tid. Därför är vi på ständig jakt efter den bästa champagnen till det bästa priset, och då finns det en champagne som sticker ut.

Om du som champagnedrickare söker efter några av uttrycken ”Bästa champagnen”, ”Bäst i test Champagne”, ”Tips bra Champagne” eller något i den stilen så kommer det dyka upp en hel drös med artiklar från diverse sajter om mat och vin. Med andra ord är vi på ständig jakt efter att hitta den bästa champagnen till det bästa priset. När man väl öppnar artiklarna och topplistorna så kommer man snabbt inse att de allra billigaste champagnerna på Systembolaget väldigt sällan är representerade, men det finns ett champagnehus som i princip är ständigt återkommande i lista efter lista. Det är ett champagnehus som hyllas av några av landets största vinexperter för att bjuda på extremt mycket vin för pengarna, och det är Palmer & Co.

Om du söker på uttrycket ”Bästa champagnen” i juni 2023 och klickar dig in på de 9 främsta artiklarna så kommer du hitta Palmer & Co:s champagner i hela 7 av dessa artiklar. Totalt i dag finns det 367 olika champagner som kostar under 450 kronor, vilket säger en del om hur stort trycket är på champagnerna i det billigare prissegmentet. Därför är det beundransvärt att Palmer & Co lyckas konkurrera med betydligt dyrare champagner i den ena topplistan efter den andra. Och man gör det med flera av sina champagner, inte bara med Palmer & Co Brut Reserve som kostar 389 kronor utan även med Palmer & Co Blanc de Blancs 2017 för 449 kronor och Palmer & Co Vintage Brut 2016 för 479 kronor.

Palmer & Co hyllas av flera experter

Hur lyckas då Palmer & Co med konststycket att fortsatt hålla priserna nere samtidigt som man får fram en Champagne som knäpper de flesta andra champagnerna på näsan? Det är en fråga som vi på Vinbanken ställt oss flera gånger, för i samband med flera blindprovningar så har vi insett att Palmer & Co gott och väl kan mäta sig med champagner som kostar flera hundralappar mer på Systembolaget. Även bland den samlade kåren av vinexperter så är många förundrade över att de fortsatt håller ett så pass lågt pris med tanke på vilken kvalitet champagnerna har.

Palmer Palmer är Champagnehuset som ständigt får fina omdömen av experterna.

Vinexperten Elke Jung hade i samband med den stora topplistan ”Bästa champagnen 2022” med Palmer & Co Brut Reserve som den bästa champagnen under 350 kronor, i god konkurrens med 97 andra champagner i samma priskategori. Den ansedda champagneexperten Fredrik Schelin skrev i Dinvinguide i slutet av 2022, när han skulle ranka de bästa champagnerna, ”Palmer & Co kan vara ett av bolagets bästa köp i sin prisklass. Vinet älskar mat och är en champagne att alltid ha på kylning.”.

Det man kan konstatera, och som kanske inte framgår av en enkel champagneetikett, är att bakom Palmer & Co:s samtliga champagner så finns runt 300 vinodlare som slagit ihop sig och bildat ett kooperativ som går under namnet Palmer & Co. Samtliga av dessa har druvor som ligger i så kallade Grand Cru-lägen, vilket innebär de allra bästa vingårdslägena i Champagne. I en av de allra mest moderna vinanläggningarna skapar de sedan sina champagner som bland annat når Sverige. Att man har 300 initierade och engagerade vinbönder som har druvor i de allra bästa lägena i Champagne är den främsta anledningen till att Palmer & Co lyckas få fram en så otroligt hög kvalitet på sina viner. Men det förklarar inte hur man lyckas göra det till ett sådant pris.

En sak som dock är säker är att vi även framöver i samband med den ena topplistan efter den andra kommer stöta på namnet Palmer & Co. För det går inte att bortse från att kooperativet lyckas få fram några av de allra bästa champagnerna till beundransvärt låga priser.
 

Recension av Palmer & Co 

Palmer & Co, Brut Reserve (7372) 389:-

En väldigt stiltypisk ung och frisk champagne som håller vad den lovar i alla lägen. Detta är verkligen ett vin man alltid kan gå tillbaka till och veta vad man får. I doften är det röda äpplen, honung, kex, persika och citrus. Syran är skarp och fräsch. Det finns en anledning till att just det här vinet finns med på de allra flesta topplistorna när experterna ska rangordna champagner. I smaken är det en fin och elegant mousse, en tydlig fruktighet där äpplen, persikor, kex och citrus skapar ett fint och mjukt paket. Det går inte att göra annat än att lyfta hatten åt detta vin, och att det kostar 349 kronor är inget annat än ett kap för samtliga vindrickare.


 

Palmer, Blanc de Blancs, 2017 (7553) 449:-

Att få en årgångsbetecknad Blanc de Blancs för under 500 kronor hör inte till vanligheterna. Att få en högkvalitativ årgångsbetecknad Blanc de Blancs som knäpper många konkurrenter på näsan för under 500 kronor är inget annat än anmärkningsvärt och unikt. Blanc de Blancs är det vinet som man korkar upp på sommarfesten då man får de där superfriska och fräscha frukttonerna i kombination med en knivskarp syra. Det är äpplen, en lite mer intensiv bördighet, en mjuk mousse och en elegant karaktär rakt igenom.


 

Palmer & CoVintage Brut, 2016 (7867) 479:-

Det här vinet är nog den största "dolda juvelen" av alla Palmer & Co:s viner, även om det syns på Systembolagets hyllor. För i ärlighetens namn så är det få som känner till hur fantastiskt välgjort det här vinet är. Här får du ett komplext vin med en viss mognadston utan att för den delen rubba på de där fräscha inslagen. Det är röda äpplen, rostat bröd, aprikos, en liten sälta och en ton av citrus. Det märks att det här vinet har några år på nacken och den där mognaden gör verkligen sitt på ett fantastiskt fint sätt. Imponerande!