Laddar annons
Languedoc – den nya generationens franska vinregion
14 Jun, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Languedoc – den nya generationens franska vinregion

I en vinvärld där priserna skjutit i höjden rejält på bara några år börjar konsumenterna blicka mot nya länder, regioner, områden och druvor. Det är dock inte alltid man behöver blicka så långt bort för att hitta en potentiell framtida guldgruva. Kan guldgruvan rentav finnas i den sydfranska regionen Languedoc?

Det finns få franska vinregioner som bjuder på lika bra turistförhållanden som Languedoc gör. Om man åker från det solkyssta och rosévindominerande Provence västerut längs med Rivierans kustlinje, mot den spanska gränsen, så hamnar man förr eller senare i Languedoc. Här är det medelhavsklimat, många soltimmar, somriga drinkar, parasoll och fantastiska förutsättningar att locka turister från när och fjärran. Men görs det då något kvalitativt vin här i vinregionen Languedoc? Ja faktiskt, men problemet är att regionen och dess viner länge överskuggats av ett rykte om massproduktion och sämre kvalitet. Vi ställde oss frågan om Languedoc kanske rentav är den vinregion i Frankrike som man redan nu börjar blicka mot om man vill hitta fynd på Systembolaget.

Att Languedoc inte har samma rykte eller status som de flesta andra franska vinregioner är något som de flesta kan skriva under på. Men en av aktörerna som fungerat lite som dörröppnare åt Languedoc och dess viner på den svenska marknaden är Chateau Pech-Latt. Redan på 1970-talet valde de en ekologisk väg och i början av 1990-talet var de ekologiskt certifierade.

– Man kan säga att Pech-Latt var en pionjär när det kommer till ekologisk agrikultur där de jobbade väldigt mycket med biodiversitet. Om man besöker vingårdarna där så ser man att det går vilda djur, det är örter som odlas alldeles i närheten och nyligen hittade man till och med en väldigt ovanlig fladdermusart, berättar Carole Nappey som är exportchef för Pech-Latt.

"Languedoc är den mest innovativa vinregionen i hela Frankrike"

Nu på senare tid har vin från Languedoc och hela regionen börjat få allt mer strålkastarljus på sig. Till skillnad från intilliggande Provence lyckas man i Languedoc få fram ett helt annat spektra vin, där vi i Sverige bland annat fått bekanta oss med allt från roséviner till krispiga vita och mer komplexa röda viner härifrån. Men framförallt har Languedoc möjlighet att skriva sin egen framtida historia då man inte har en vinhistoria i ryggen som tynger en.

– Jag skulle nog säga att Languedoc är den mest innovativa vinregionen i hela Frankrike. Vi märker hur yngre människor börjar hitta till Languedoc och upptäcka vinerna som finns här. Men utmaningen är fortfarande att kommunicera ut det här. Tidigare har det funnits många stora kooperativ här som kanske inte direkt hjälpt till med att förändra bilden av Languedoc, och det måste vi arbeta mer med.

Pech Latt

Chateau Pech-Latt, som tillhör appellationen Corbiéres AOC, har likt många andra vinmakare och producenter i södra Frankrike rynkat på pannan och oroats för det ständigt varmare klimatet.

– Det är vårt största problem. De senaste somrarna har vi bland annat haft perioder på två månader utan regn. Det har varit varmt, soligt och torrt. Vi måste skörda allt tidigare och göra rätt val hela tiden.

Turismen är en nyckel för vinregionen

Så, hur var det nu med frågeställningen om Languedoc är på väg att bli en framtida vinregion att räkna med? Det som talar emot är definitivt klimatet och att man måste skörda allt tidigare. I den här delen av Frankrike, som hör till en av de allra varmaste, måste man ständigt hitta på nya lösningar för att få fram bra viner som inte förstörs av det varma klimatet. Det som däremot talar för Languedoc och producenterna som är aktiva här, är innovationskraften, viljan att skapa en stark region och visa att bra vin inte måste kosta skjortan.

– I Frankrike har vi märkt att fler och fler kommer hit, badar på stränderna, upptäcker vinerna och faktiskt inser att det är vin av väldigt hög kvalitet. Turismen hjälper oss mycket. På den internationella marknaden så har Languedoc fått allt bättre rykte under tiden jag varit verksam, men jag tror att vi har en hel del kvar att göra. När folk kommer hit, ser slotten, ser vingårdarna och ser hur vi jobbar så kommer man även inse att Languedoc gör seriösa viner, avslutar Carole Nappey.

Recension

Pech-Latt Languedoc

Château Pech-Latt, 2021 (2233) 159:-

Lite av ett kraftpaket som kommer passa alldeles utmärkt till sommarens grillkvällar. I doften möts du av ett härligt, fortsatt ungt men solkysst vin som domineras av en sydfransk mörkfruktighet i form av plommon, blåbär och bigarråer. I smaken är det en intensiv fruktighet men i kombination med timjan, nejlika och rosmarin. Med andra ord kan man gott och väl beskriva det här vinet som en fin blandning av frukt och kryddor. Snyggt paketerat och perfekt till grillen!