Laddar annons
Le Serre Nuove andravin till Ornellaia
16 Nov, 2019
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Le Serre Nuove andravin till Ornellaia

LAGRINGSVIN. Le Serre Nuove är andravin till Ornellaia. Vinet lanseras som tillfällig nyhet 22 november 2019 på Systembolaget.

Nere vid toskanska kusten söder om Livorno ligger Maremma. En gång i tiden ökänt för sitt träskland där malaria frodades. Nu är området utdikat och ett av Italiens mest besökta turistmål men också ett av landets absolut bästa vindistrikt.

Runt den lilla staden Bolgheri hittar man berömdheter som Sassicaia som var först med att planera vin här redan 1944, men även andra storheter som Marchesi Antinoris egendom Guado al Tasso och så Tenuta Ornellaia, som planterade de första stockarna 1981.

Även som vindistrikt är Maremma ett ungt område. Italien har ju lång tradition av vintillverkning, redan för över 2500 år sedan kallade "de gamla grekerna" Italien för Oenotria – vinlandet. Och med det landet menade grekerna Etruskien, precis där vi befinner oss nu.

Huvudbild: Matteo Zanardello, Ornellaia Area Manager Europe. Här kan du se filmen från när Zanardello var i Stockholm för vertikalprovningen av Le Serre Nuove.

Andravin till Ornellaia, Le Serre Nuove

Till skillnad från Toscanas inland där sangiovese regerar är det bordeaux-druvor som spelar huvudrollen i Maremma. Anledningen är enkel, det speciella klimatet med närheten till Medelhavet bjuder in druvsorterna, speciellt cabernet-druvorna får tid på sig att mogna i lugn och ro.

Idag när första-vinerna drar iväg mot priser över 1 500 kronor är det vinhusens så kallade andra-viner som röner större intresse. Som exempelvis Le Serre Nuove från just Ornellaia.

Vid en provning i slutet av oktober bjöds på en vertikal med viner från några av de tjugo år som vinet funnits och här kommer en kortfattad rapport.
vertical-tasting-le-serre-nuove-ornellaia-vinbanken (1)

Vertikalprovning Le Serre Nuove

När huset startade dominerade druvan cabernet sauvignon, Le Serre Nuove årgång 1998 är av hela 80% cabernet och 20% merlot. I Toscana (och Maremma) hyllades 1997 som en stor årgång, därför kom 1998 lite i skymundan. Men snart stod klart att även denna årgång var exceptionellt bra, bara något slankare och elegantare än 1997.

Årgång 1998

Denna 21-åring är elegant med tydlig cabernet-karaktär av svarta vinbär, syrliga björnbär och en mycket fin ton av valnöt. Fortfarande ett mycket komplett och läckert vin med fin frukt och syra och nedtonade tanniner. Faktiskt perfekt moget just nu. Jämför till senare årgångar kanske aningen endimensionell men minns att det bara var andra året för Le Serre Nuove.

Årgång 2002

Årgång 2002 var ett ännu svalare år och gav således ett lättare vin men fortfarande med dominans av cabernet sauvignon (nu 75% och resten merlot). För att vara en så svag årgång är vinet påfallande läckert med fin läskande frukt och ännu ganska strama tanniner. Dags att dricka nu om du har kvar i källaren.

Årgång 2009

Vi hoppar fram till 2009. Nu känner man tydligt igen den ”moderna” Serre Nuove. Med drygt 50% merlot, 30% cabernet sauvignon 10% petit verdot och 5% cabernet franc har man hittat receptet som ger ett fylligare, mjukare vin med mer mörka plommon än svarta vinbär i frukten. 2009 var ett mycket varmt år och den solmogna frukten går verkligen igen i vinet som har koncentration och kraft. Nu tio år gammalt kan man ana potentialen men det är ändå ett vin som man helst sparar flera år.

Årgång 2010

2010 var betydligt svalare ån 2009. Så smakar även vinet som har ungefär samma recept som 2009 men resultatet för 2010 är mer elegans och en slankare stil. Här känner man tydliga toner från bordeaux-druvorna med en aning cassis, valnöt och lite lakritsrot. För att vara en vad de själva säger, svagare årgång är vinet mer än uttrycksfullt i sin eleganta finlemmade stil. Kanske min favorit.

Årgång 2012

2012 påminner mycket om 2010. Läcker frukt och en stram framtoning och det känns att vinet behöver lagras för att ge sitt bästa. Även om 2012 var en lättare och svalare årgång vill den gärna ligga till sig ytterligare. Vinet har lämnat barnastadiet men känns fortfarande ungt.

Årgång 2015

I 2015 dominerar merlot rejält med sina 64% och det ger också ett opulent, fylligt och mycket komplett vin. Påminner en hel del om en bättre Pomerol i sin stil. Blåa plommon tillsammans med björnbär och bigarråer med för första gången en antydan till ekfat. Fatsmaken har mer med den unga åldern att göra. Le Serre Nouve har alltid 25% nya fat och 75% ett-årsfat. Enligt vinmakare Alex Heinz var 2015 snudd på den perfekta årgången.

Årgång 2017

2017 lanseras den 22 november till en butik nära dig, om du har tur. Annars får du beställa. En torr och varm årgång – det kan ju låta perfekt för att göra bra vin men ett normalt år är generellt bättre och lättare att hantera. I vilket fall har man fått fram ett väldigt fint vin med fin mörk frukt med inslag av svarta vinbär och valnötter. Ekfaten känns men är inte påträngande. Trots husets egna farhågor är 2017 elegantare än 2015, i alla fall nu. Möjligtvis är vinet inte lika lagringsdugligt, men med minst 25 år kan man undra vad problemet är, den tiden räcker nog till för de flesta av oss.

Sammanfattningsvis kan man ju bara konstatera att på dessa tjugo år har vinet blivit mer komplext, rundare och bättre. Även tanninstrukturen har rundats av och smaken är mindre vass än i de tidiga årgångarna.

Grattis på 20-årsdagen Le Serre Nuove och tack för många goda viner!

Tredjevinet, Le Volte är ett bra vardags-tips. Se här, film på Youtube!
Gott recept, som passar vinerna: Pasta med lammkorv.