Laddar annons
14 Mar, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Rött vin till lammstek

RÖTT FINVIN TILL LAMMSTEK. Röda vinet Le Volte kommer stort, nu även i magnumflaska. Det finns maträtter som passar vin generellt och så finns det mat som gör sig extra bra till vin. Det är lamm, och i alla former.

Lamm är råvaran som gör sig alldeles extra bra till vin. Med en smak som innehåller både tannin och fruktsyra är det en fördel, om inte ett måste, att servera vinet till en maträtt. Samla vänner och familj till söndagmiddag med smak-stil.

Recept | Lammstek som i Apulien | 4-6 pers

1 kg lammstek
saft och skal av 1 citron
600 g små potatisar, fast sort
600 g mogna tomater
1 dl olivolja
salt, nymalen peppar
3 msk ister
1 stor knippa bladpersilja
4 klyftor vitlök
4 msk ströbröd (bäst som nyrivet)
50 g nyriven pecorino (eller parmesan)
salt, nymalen peppar
Tid: 3 timmar

Gör såhär:
Gnid in steken med citronsaften. Spara skal-halvorna. Skala potatisen och skär den i ½ cm stora skivor. Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Smörj en ugnssäker form med 2 msk olivolja. Varva potatisskivorna på botten, salta, peppra och lägg på 2 msk ister i klickar. Fördela tomaterna mellan potatisen och sätt ugnen på 175 C.

Finhacka persiljan och vitlöksklyftorna och blanda med ströbrödet och det rivna citronskalet. Rör 2/3 av blandningen med resten av oljan till en pasta.

Blanda resten med den nyrivna osten och ställ åt sidan tills vidare.
Salta och peppra steken. Klappa in persiljepastan tunt om. Lägg steken på potatisen i formen och stek ca 1,5 timme i ugnen.

Höj temperaturen till 225C när 15 minuter återstår av stektiden. Strö persilje- ostblandningen över kött och potatis. Klicka ut det ister som är kvar. Låt ytan bli knaprig.

I Apulien lagas rätten ofta med mört killingkött, kanske får du tag på dilamm.

Vin till maten

Le Volte 2013 (32472), Ornellaia, Toscana Italien, 159 kr

Vinet finns i magnumflaska för 399 kronor eller, dubbelmagnum som är tre liter för 899 kr(årg 2012).
Druvor: 50% merlot, 30% sangiovese och 20% cabernet sauvignon.

Fylligt rödvin av mörk frukt som mogna körsbär och plommon med inslag av örter, kryddor, viol och fat. Balanserad med en bra portion stramhet. Bra vin nu men också för att spara några år. Magnumflaskan håller längre och är den volym som gör sig bäst för att lagra spara.

+

Vinbankens motivering

Till elegant, fortfarande smakrik mat passar vin av bättre kaliber. Le Volte är ett av Systembolagets mest stilsäkra viner, utan att det kostar ’skjortan’. Bra vin för rimlig peng med andra ord. Till Påsk med familjemiddag eller många vänner väljer jag magnumflaskan. Lammsteken är lagad av mitt favoritrecept där persiljan och citrusen är som pricken över i till smaken och till vinet. Eller är det tvärtom…
Lufta, dubbeldekantera (häll över vin i karaff och sedan tillbaka i flaska) gärna innan servering.

Vinöst vetande

Producenten Tenuta dell'Ornellaia är världsberömd. Det stora genomslaget fick producenten som är baserad i Bolgheri, det kustnära vinområdet i Toscana, när deras vin Ornellaia seglade upp bredvid grannen, det kultförklade rödvinet Sassicaia i början av 1990 -talet. Tenuta dell'Ornellaia grundades 1981 och när Michel Rolland, dito kultförklarad vinkonsult-makare fick uppdrag att förfina husets viner 1991 tar kvaliteten stora kliv upp. Undertecknad tror att arbetet inte är klart ännu och siktet är inställt att tillhöra den absoluta världseliten, no questions further. Tenuta dell'Ornellaia är nära sitt mål.

Förslag andra lammrätter

Lammstek – långkok

Lammgryta från Provence

Lammracks, med budgetvintips