Laddar annons
3 Jul, 2013
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med 14 år ungtuff Taurasi

Nya vintips denna vecka är bl.a. ett av de senaste femton årens koncistent bästa röda viner i rimlig prisklass, den i särklass bästa roséboxen och en folkchampagne.

 

Standardviner från stora vinfirmor kan vara riktigt tråkiga, men också någon enstaka gång av riktigt bra koncistent kvalitet och förnämlig komplexitetet, struktur och imponerande prisvärdhet. Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet, 2011 är en av de allra främsta i den senare kategorin. För 89 kronor är det ett vin med allt på rätt ställe, välbyggt och bra komplexitet i aningen återhållen stil. Har i mina noteringar varit fynd i snart 15 år i rad. Det passar också i sin stil till det allra mesta i matväg både lite enklare saker och till en finare middag. Dess stora hemlighet är att Koonunga Hill dessutom utvecklas lysande vid långlagring. Jag har provat 10-15 år gamla som haft läckra mogna bordeauxtoner.

 

Det finns just nu en 14årig ännu rätt hård och tuff aglianico på Systemet i Radici Taurasi Riserva, 1999 från Kampanien i södra Italien. Mastroberardino är det traditionella vinhuset bakom detta stora mäktiga mycket personliga vin för 299 kronor. Både ett läckert moget och utvecklade stora komplexa toner samtidigt som det gärna kan sparas länge till. Fantastisk chans att köpa en halvmogen Taurasi.

 

Mulderbosch Cabernet Sauvignon Rosé 3lbox, 2012 för 219 kronor är den i särklass bästa roséboxen. Den ligger formellt i beställningssortimetet, men genom de nya reglerna kan butikerna lagerföra den vilket 73 butiker nu gör.  Ändå lite svår att få tag på eftersom den anges som tillfälligt slut hos leverantören.

 

Silvaner är en mycket intressant druva, när den kommer från Franken I Tyskland, på andra håll gör den inte några märkvärdiga viner. Juliusspital Silvaner Kabinett Trocken, 2012 för 119 kronor är en läcker lång finstämd mycket mineralisk silvaner med ändå ganska bred smak och fin längd. En utmärkt introduktion för rimliga pengar till den exklusivare silvanervärlden.

 

Röttorps Bästa påminner denna vecka om den fräscha och lättillgängliga champagnen till kraschpris som introducerades i höstas. Beaumont des Crayères Grande Réserve Brut, 189 kronor har fina läckra syror, spänst och läckert långt lite fruktigt slut i helt vuxen champagnestil till juniorpris.

 

Barbaresco Pio Cesare, 2008 för 387 kronor är veckans röda lyxvin på Röttorps Bästa. Stort, härligt, rikt nebbiolovin från Piemontes delikataste distrikt och redan rätt komplex och utvecklad i dessa rätt unga år. Även stor framtid vid lagring.

 

Det finns några flaskor kvar av Puligny-Montrachet Premier Cru Champ Gain, 2009 från Olivier Leflaive. En verklig vit toppbourgogne i storslagen och delikat stil. Totalhäftigt med förförisk finess redan idag och massor av delikata terroirtoner och stor framtid för sina 529 kronor.

 

Jag tycker det är ont om bra billiga vita torra boxar. En av de billigaste som ändå håller måttet är Pasqua Sanzeno Garganega/Chardonnay, 2012 från norra Italien för 189 kronor. Garganega är druvan för bl.a. Soave och den ger i blandning med internationella chardonnay ett trevligt lite rikt torrt vin med bra balans, syra och komposition och lite genomklingande längd med just slut.