Laddar annons
11 Mar, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med billig Crozes

Billig Crozes, lätt röd bourgogne, pålitlig matriesling, mogen efterrättsriesling, starkvins muscat, bästa standardchampagnen, lyxig utvecklad pinot noir och prissänkt röd premiumbox är de nya vintipsen denna vecka på Röttorps Bästa.

Nya viner v11 2015 på Röttorps Bästa

Crozes Hermitage Cave de Tain, 2011 för 103 kronor är ovanligt billig och ändå bra Crozes. Klassiska Syrahtoner med lite utveckling och trevligt långt slut. Just vin med lite nyanserade och balanserade toner för smakrika kötträtter.

Finstilt lätt röd bourgogne

Bourgogne Pinot Noir Marchand-Tawse, 2012 för 201 kronor är ett lätt finstämd elegant röd bourgogne. Namnet är bara en allmän bourgogne men gagnet är en betydande bourgogne i den lättsamma stilen som är riktigt svårt att inte tycka om. Blir därför också lite dyrare men ändå mycket prisvärd för den som kan uppskatta de finstilta nyanserna. Tillfällig nyhet som kom i fredags och nog försvinner snabbt.

Pålitlig matriesling

Domaene Gobelsburg Riesling, 2013 för 99 kronor är en frisk, balanserad, bra och ganska innehållsrik österrikisk riesling från Kamptal. En utmärkt basriesling till ett brett register av maträtter.

Mogen halvsöt efterrättsrielsing

Oestricher Lenchen Riesling Spätlese, 2002 för 131 kronor är närmast halvsöt med en mäktig mognad bakom efter 12 år. Långt rikt och lite mäktigt med ännu betydande frisk syra som ger fortsatt långt fräscht liv. Riktigt bra pris för detta långlagrade vin.

Starkvins muscat

Moscatel de Setúbal, 2008 för 69 kronor per halvflaska är ett sött starkvin med 17,5 % alkohol och 142 gr socker per liter. Rikt, generöst, härligt och utomordentligt för detta prisläge. Kan sparas länge. Vitt (nåja brunt) starkvin med kul smaktoner som passar till många efterrätter. Drick gärna i små glas.

Bästa standardchampagnen

Louis Roederer Brut Premier för 399 kronor är den bästa standardchampagnen från de berömda stora champagnehusen. Ganska smakrik och mycket läcker med storslagen fräschör, betydande innehåll och längd. Utvecklas även vid lagring.

Lyxig utvecklad pinot noir

Beaune Clos du Roi Premier Cru, Tollot-Beaut, 2008 för 394 kronor är en utvecklad delikat lättare röd bourgogne av klass. Rikt och trevligt med betydande innehåll och längd. Bra framtid i fem år till. Främst för fina vilträtter och fåglar.

Prissänkt röd premiumbox

Roodeberg, 2013 för numera prissänkta 259 kronor per 3 liter är en välbyggt och ovanligt seriöst rött boxvin i medelfyllig stil. Nu mycket prisvärt och ett utmärkt vardagsvin till det mesta med bra längd och just innehåll.