Laddar annons
18 Mar, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med tre chilenare

Världens bästa billiga rödvin, fyra jordars Rhônevin, pålitlig billig chardonnay, chilensk fusksauternes, snygg bubbelrosé på pais, loire ekovin och billig lagringsaussi, är de nya vintipsen denna vecka på Röttorps Bästa.

Nya viner v12 2015 på Röttorps Bästa

Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon, 2013 för 79 kronor är ett av världens bästa billiga rödviner. Det görs med riktigt cabernetton struktur och längd i en jätteupplaga på ett utmärkt sätt och till ett fantastiskt bra pris. Trots den stora volymen har det i denna och nu otaliga årgångar ständigt blivit fynd i mitt provningsprotokkoll. Kan även med framgång lagras några år i källaren.

Fyra byars Rhônevin

Côtes du Rhône Les Quatre Terres, 2012 för 127 kronor kommer som de mesta av appelationen Côtes du Rhône från södra halvan av Rhônedalen. Denna tillfälliga nyhet nu i mars kommer från fyra olika vinbyar nära Gigondas med rätt olika terroir. Vinhuset Santa Duc blandar här grenache, lite syrah och mourvèdre, som det brukar bli i södra Rhône. Stor delikat komplex Côtes du Rhône med i denna årgång lite kryddiga toner och massor av annat måttligt hårt och rätt drickbart redan nu. Växer också mycket med lagring.

Stadig billig chardonnay

Torres Gran Viña Sol Chardonnay, 2013 för 79 kronor är rik, välbyggd och trevlig. Här finns längd och innehåll i aningen rustik och ganska komplett stil. Bra även till kyckling och vitt kött.

Chilensk fusksauternes

Casillero del Diablo Late Harvest Sauvignon Blanc 37cl, 2012 för numera 79 kronor halvan. Det är en kraftig prishöjning på denna chilenska utmärkta konkurrent till fusksauternes vinerna. Riktigt just sött efterrättsvin med bra karaktär, laddning, fruktighet och komplexitet gör det mycket prisvärt även till dagens pris.

Bubbelrosé på urdruva

Estelado Rosé Sparkling Wine, för 87 kronor är ett lätt rosébubbel med en uppfriskande liten beska i slutet och fräsch syra och samtidigt ganska lättsam i sin torra stil. Denna härliga mousserande rosé är utmärkt både som drink och till lättare mat. Den görs på den numera utrotningshotade gamla urdruvan i Chile, Pais. Den har växt där i ca 200 år. Detta vin från Chilenska Torres är ett led i bevarandet av druvsorten, som visar sig kunna ge riktigt bra torr rosé, även om den knappast klarar av att göra bra rödviner.

Fransk ekobox från Loire

Brochet Facile Sauvignon Blanc, 2013, för 227 kronor per 3liter är en riktigt hygglig sauvignon blanc från södra Loire på box till mycket rimligt pris. Friskt med lite örtig bra sauvignon blanc ton, fräschör och längd.

Billig lagrings aussi

Penfolds Koonunga Hill Shiraz/Cabernet, 2012 för 99 kronor är ett komplett välbyggt bra lättbegripligt rödvin med bra struktur och klangfärg hela vägen. Utöver att det är ett utmärkt middagsvin idag växer det fantastiskt och blir en betydande stor vinpersonlighet med långlagring. Jag har själv upplevt storslagna 15 åriga Koonunga Hill. Det växer enormt i komplexitet, klangfärg och nyanser med lagring och får karaktären av en mogen stor röd bordeaux. Det är skruvkork på vinet, vilket bara gör det ännu mer långlivat. Lägg ner en låda.