Laddar annons
4 Mar, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med saftigt rik västtoscan

En saftig rik västtoscan, delikat Chablis, fuskchampagne i ”äkta” stil, mineralisk Naheriesling, fruktig billig röd box, vit avancerad druvblandning och en klassisk Barolo för källaren är de nya vintipsen denna vecka på Röttorps Bästa.

Nya viner v10 2015 på Röttorps Bästa

Mandrone di Lohsa, Poliziano, 2010 för 261 kronor är en saftigt rik och komplex välbyggd och storslagen ung toscan från Maremma i västra delen av Toscana, Här finns många bra viner på bordeauxdruvor som ofta ersätter sangiovese. Mandrone har 80% cabernet s och 10% vardera av petit verdot och alicante bouchet i fräsch tät och generös stil från toppvinhuset Poliziano. De gör annars främst Vino Nobile di Montepulciano i östra Toscana. Måttligt hårt i slutet och riktigt givande idag, även om det utvecklas en hel del med lagring.

Delikat Chablis

Chablis Louis Michel & Fils, 2012 för 178 kronor. Vinhuset gör finlemmade friska och mycket delikata Chablis viner. Polerat med många fina nyanser bakom, i finsmakarstil utan minsta mäktighet. Har gått upp lite i pris nu i mars, men ändå mycket prisvärt elegant Chablis.

Fuskchampagne med ”äkta” stil

Ferrari Brut, för 155kr är en Italiensk champagnekopia av verklig klass. Överglänser de enklare både billiga och dyrare äkta champagnerna. Friskt, trevligt, balanserat med långt nyanserat slut utan att bli riktigt stort.

Mineralisk Naheriesling i lyxklass

Gut Hermannsberg Traiser Bastei Riesling Trocken Grosses Gewächs, 2012 för 339 kronor är lika läcker som namnet är långt. Kommer från Nahedistriktet med den speciellt läckra mineralitet som man kan hitta i deras bästa viner. Utvecklas mycket med lagring, men är också ljuvlig redan idag till en lyxig middag.

Fruktig billig röd box

Viña Maipo Cabernet Sauvignon, 2014 för 188 kronor för 3liter är en svartfruktig Cabernet med ovanligt bra klang och längd för sitt låga pris. Lite strävhet i slutet som ett riktigt matvin skall ha. Komplett liten just fruktig cabernet för vardagsbruk.

Vit avancerad druvblandning

Fairview Roussanne/Chenin Blanc/Viognier/Grenache Blanc, 2014 på box för 214 kronor per 3liter är en välbyggd vit torr matbox som lanserades i måndags. Intressant druvblandning med en rejäl andel av alla de fyra olika druvorna. Tveksam om jag någonsin smakat på denna druvkombination tidigare. Tillsammans blir det en utmärkt komplex doft och smak och längd i eftersmaken. En liten tuch av aromatisk ton utan att det stör. Passar till nästan allt. Kul ny box som just nu är Systemets mest prisvärda fair trade vin.

Klassisk Barolo för källaren

Barolo Pio Cesare, 2009 för 391 kronor. Rik bra pålitlig klassiskt Barolo som gärna kan lagras i tio år eller mer. Då kommer nebbiolon att få delikata aningen burgundiska toner och blir en stor upplevelse till lyxiga smakrika kötträtter. Pålitlig bra Barolo i mellanprisklassen.