Laddar annons
9 Jan, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med ”Clintans” tuffa rödvin

Nya denna vecka är bl.a. en delikat fransk Syrah för rimliga pengar och en mycket välbyggd Nya Zeeländsk finare chardonnay i klassisk bourgognestil.

 

Crozes-Hermitage Les Launes, 2010 från vinhuset Delas är en bra klassisk nordrhônsk syrah med lätt skogsbrand i en mild och ganska subtil stil. Den har nu fått lite mognad och avrundning av de tidigare lite vassa kanterna i eftersmaken. Finvin till rimligt pris för mustiga kötträtter inte minst på älg när man vill ha en delikat snarare än tungt Rhônevin.

 

Neudorf är den helt dominerande kvalitetsfirman i vindistriktet Nelson i nordvästra delen av Sydön.. Det är det enda vindistriktet på Nya Zeeland västra sida. Just där har man ett klassiskt medelhavsklimat som ger bra förutsättningar för vinodling. Den för nykomlingen Nya Zeeland numera ganska gamla vinfirman Neudorf är mästare på att göra fin pinot noir och chardonnay. Deras Neudorf Chardonnay Nelson, 2011 för 149 kronor är deras vita baschardonnay. Redan på den nivån hittar Röttorps Bästa en rik härlig och komplex stor chardonany med lite smörighet och fetma och lång komplex eftersmak, mer fransk än ”nya världen” i stilen.

 

Det nya chilenska söta vita frukt och efterrättsvinet Casillero del Diablo Late Harvest Sauvignon Blanc har kommit i ny årgång 2009 och kostar fortfarande mycket måttliga 59 kronor per halvflaska. Inga stordåd men hyggligt rikt och friskt med längd och lite av varje i hygglig balans och nästan lika bra som förra årgången. Röttorps Bästa har den fortfarande som bästa vita söta vin i den billigare klassen.

 

Även efter nyåret kan det vara trevligt med lite mousserande vid festliga tillfällen. Allra mest prisvärd och ett utmärkt champagnelikt bubbel i allt utom priset är Pongrácz Brut för 109 kronor. Sydafrikansk klassiker på chardonnay och pinot noir med ordentlig lagring på jästen efter bubbeljäsningen som ger betydande kvaliteter både för skål och för mat.

 

Det händer numera att även Systembolaget får in en mindre sändning av klassiska viner med lite ålder och mognad vid sidan av de unga exemplaren av samma vin. Ett sådant aktuellt exempel är Château Bouscassé Vieilles Vignes, 1999 för 395 kronor. Det ett av tannatdruvans allra bästa viner och i stilen lite som en röd bordeaux med lite extra tuffa drag. Trots 13 års ålder är den ännu tuff men rejält utvecklad och mäktigt komplex. Denna vinvärldens motsvarighet till Clint Eastwood är veckans nya röda lyxvin på Röttorps Bästa.

 

Barone Ricasoli Formulae, 2011 är en av de bästa röda premiumboxarna i måttlig prisklass, 229 kronor per 3 liter. Bra spänstig Toscan med syra struktur, balans och rätt bra längd, som gör den mycket användbar i matsammanhang.

 

Veckans nya röda lagringsvin på Röttorps Bästa är Cornas Mon Clocher, 2009 från Louis Mousset för 199 kronor. Cornas är ett mycket litet, brant syrahdistrikt i norra Rhône som gör mycket långlivade viner som behöver många år på flaska för att mogna och utvecklas till de stora viner de har potential att bli. Mon Clocher är ännu ungdomligt outvecklat men har ändå en snygg stor lovande stil redan nu. 2009 är också ett ovanligt bra år i Cornas.