Laddar annons
2 Jan, 2013

Röttorps Bästa med mogen syditalienare

Nya denna vecka är bl.a. en mycket billig mogen smakrik komplex röd syditalienare och en frisk delikat sauvignon blanc från Chiles svala kust.

 

Copertino Rosso, 2005 från Apulien är ett ovanligt vin i många avseenden. Det är ett mustigt syditalienskt vin med betydande mognadskomplexitet genom sin drygt sju år på nacken. Trots det kostar det bara 69 kronor. Här är det inte fruktighet som är det dominerande utan mäktiga animaliska och multnads toner och storslaget långt slut.

 

När Du vill ha ett friskt lätt aningen aromatiskt vitt torrt vin för måttliga pengar är Röttorps Bästas val Leyda Reserva Sauvignon Bl, 2011 för 74 kronor. Kommer från ett nytt och svalt vindistrikt nära kusten i mellersta Chile. Det kalla Stilla Havet håller nere temperaturen i vingårdarna och ger riktigt bra stil för druvsorten. Har även en tuch av svartvinbärsblad och en lite ädel stil som är ovanlig i prisläget. Passar bra till lättare rätter och även som aperitif.

 

Bästa halvtorra rieslingen kring hundringen är just nu Kloster Eberbach Riesling Kabinett, 2011. Mäktigt stor balanserad smak med syra och rejäl mustvikt och restsocker för att vara klassad som Kabinett. Tyngd och balans i ovanlig omfattning.

 

När Du vill ha ett bra portvin (sådana är alltid röda och söta) till rimligt pris är fortfarande det bästa valet Graham's Six Grapes Reserve Port för 119 kronor tycker Röttorps Bästa. Relativt rikt och tätt med kraft och lång bra eftersmak. Ett utsökt ostvin till alla typer av ostar och även bra till många efterrätter, frukt, nötter och mandel, eller som ett sällskapsvin.

 

När nu nyåret är över kan man gärna nöja sig med det utmärkta rosébubblet Rotari Rosé, 2007 för 99 kronor. Gjord som champagne i alla avseenden och fantastisk kvalitet för skål och även mat från Trentino i norra Italien. Har fått en betydande lagringstid på jästfällningen (längre än många champagner) innan degoreringen, vilket bidrar till betydande komplexitet och balans.

 

Veckans nya röda lagringsvin på Röttorps Bästa för rimliga pengar är Allesverloren Touriga Naçional, 2010 från Danie Malan i varma Swartland i Sydafrika. Vinet görs på Portugals främsta druva, som hittade ända dit för att en gång i världen göra portvinsliknande vin. Nu används druvorna till detta kraftfulla och samtidigt lite ädlare bordsvin. Ännu ungdom med betydande utvecklingsmöjligheter minst fem år till i bra kraftful stil.

Liknande artiklar

Laddar annons
Laddar annons
Laddar annons