Laddar annons
23 Oct, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med fyndig röd Navarra

 

Det finns många bra viner i Beställningssortimentet som man enkelt kan beställa via internet till sin butik. Den enda svårigheten är att man behöver göra det någon vecka innan man behöver vinet. Ett sådant toppvin i mellanprisläge är Navarravinet Chivite Selección Especial Finca de Villatuerta, 2008 för 125 kronor. Riktigt gott och härligt med fin mognad och utveckling och fin frukt för mycket bra pris. Chivite är ett av de bästa vinhusen i Navarra, som ligger bredvid Rioja.

 

Nya vintips denna vecka är bl.a. öppen årgång av exklusivt vitt husvin, en mogen Vintage Port, delikat roséchampagne och en röd och en vit hygglig billig box från årets skörd.

Det vita finare husvinet

Casal di Serra Classico Superiore, 2012, för 79 kronor har i många år varit ett riktigt bra exklusivare vitt husvin på verdicchiodruvan. Det passar till nästan allt. Den nu aktuella årgången har redan lite större öppenhet än de tidigare med fin komplexitet och friskhet och från detta lite lättare år.

Fräsch halvtorr Mosel

En annan riktigt bra 2012:a från ett ständigt bra vin är halvtorra Moselvinet Dr L Riesling, 2012, för 79 kronor. Denna årgång har aningen lägre sötma och ännu större fräschör än vanligt.

Mogen ljuvlig Vintage

Vi närmar oss hösten, mörkret, trevliga samtal vid brasan och årets Stiltonost. Allt detta är som gjort för en riktigt bra Vintage Port med mognad. Har Du inte källaren full av sådana kan Du köpa en lysande i Fonseca Guimarens Vintage, 1995 för 329 kronor. Fyndigt pris på denna ännu lite ungdomliga Vintage, som ändå har börjat få hela registret av mognadstoner med betydande täthet, komplexitet och finess. Vinet kan sparas rätt länge och måste dekanteras noga för att avskilja den betydande fällningen som finns i flaskan. Jag gör det gärna flera timmar innan konsumtion för att vinet skall växa.

Delikat Roséchampagne

Guy Charlemange Rosé Brut för 299 kronor är en läcker frisk och mycket balanserad finstämd roséchampagne med klass till ovanligt rimligt pris. Fin mineralitet och ett utmärkt matvin även till tamfågel. Ligger i Beställningssortimentet, så var ute i god tid.

Billig röd box från 2013

Nu börjar även röda viner från årgång 2013 dyka upp från södra halvklotet. Ett rätt hyggligt rödvin i lägsta prisklassen är chilenska boxen Casas Patronales Carmenère/Cabernet S/Syrah, 2013 för 179 kronor per 3 liter. Ganska rikt och lite fruktigt generöst med cabernettoner och viss genomklang. Riktigt bra för sitt prisläge.

Billig vit box från 2013

Från årets skörd i Sydafrika finns billiga vita boxen Robertson Chardonnay, 2013 för 189 kronor per 3 liter. Ett helt OK vin med hygglig struktur och innehåll i smaken utan att vara särskilt druvtypiskt. Klingar hela vägen, med en för prisläget riktigt bra eftersmak.