Laddar annons
15 Jan, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med ”fransk” argentinare

Det görs bra blandningar på bordeauxdruvor på många ställen även i nya vinvärlden. Men röd bordeaux som förebild och numera ofta med inblandning av bordeaux vinmakare försöker man med det lite generösare klimatet göra viner med betydande distinktion och lite större rikedom. Ett bra exempel på det är argentinska Clos de los Siete, 2010 för 161 kronor, skapat av Michel Rolland. Delikat med komplexa rika toner, liten mognad och läckert lång eftersmak i lite mjukare stil än förebilden. Generös bordeauxblend till bra pris.

 

Nya vintips denna vecka är bl.a. en välbyggd billig chardonnay på flaska, en ännu billigare chardonanybox, ett vitt laddat starkvin till efterrätter, ett bra rosébubbel, en delikat halvtorr Mosel och en stor röd bordeaux för lagring.

Välbyggd billig chardonnay

Chardonnay är en druva som kan göras ut på många sätt. Spanska Torres har nu under lång tid gjort en ganska billig och välbyggd välstrukturerad Chardonnay i Gran Viña Sol Chardonnay, 2011 för 76 kronor. 2011 är ett utmärkt rejält matvin till både fisk och kyckling.

Stor halvtorr Mosel

Dr Loosen i Mosel gör många riktigt bra viner, där han släpper fram jordmånens egenskaper i de enskilda branta vingårdarna. En för mig speciell och ovanligt läcker sådan halvtorr Mosel är Erdener Treppchen Rielsing Kabinett, 2012 för 141 kronor. Ännu en lysande årgång av detta magnifika vin från ett annars mindre storslaget år. Ligger i BS och tar en vecka att få fram till Din butik.

Vitt laddat starkvin

Ett intressant starkvin med långa historiska rötter är Moscatel de Setúbal. Måttlig alkohol, ca 17,5%, intensiv sötma och mycket rik koncentrerad smak kombinerad med fantastisk lång livslängd. Jag har provat en hundraåring som fortfarande kändes vid gott liv. José Maria da Fonseca är en av de bästa producenterna och nu finns deras 2008 på halvflaska för mycket rimliga 61 kronor. Rikt, generöst, härligt och utomordentligt vin till smakrika efterrätter med komplex lång smak. Moscatel de Setúbal är en vintyp som allt fler lärt sig uppskatta.

Bra billigt rosébubbel

Pata Negra Rosado Brut för 67 kronor är i särklass det bästa billiga rosébubblet just nu. Tveksamt tillgjort utseende på flaskan och ett konstigt namn döljer ett härligt friskt och innehållsrikt mousserande vin med hygglig balans och syra, bra torrhet i slutet kombinerat med trevlig prisnivå.

Röd nordchilensk box

Trelitersboxarna har gått upp med ca 6 kronor per styck genom årsskiftets skattehöjning. Det har knuffat upp Falernia Syrah Carmenere/CS, 2012 till 205 kronor. Det förblir i min smak ett fyndigt rikt ganska komplext fruktigt och välstrukturerat rödvin med en tuch av fruktsötma, utan att det stör. Utmärkt billigt matvin för både lätta och smakrika rätter. Växer i det svala norra vindistrikten i Chile, med lång mognadstid.

Superbillig vit torr box

Man bör undvika de allra billigaste boxarna. På de prisnivåerna blir det nästan inga pengar över till själva vinet, när kostnaden för paketering, transporter, skatter och distribution betalts. Den billigaste hyggliga vita torr boxen tycker jag är ganska smakrika och lite kraftfulla Chapel Hill Chardonnay, 2012 för 165 kronor. Fungerar bäst till lite mer smakrik mat.

Stor röd Bordeaux

Veckans nya lite dyrare lagringsvin på Röttorps Bästa är Château de Pez, 2009 för 361 kronor. Tät rik och läcker röd bordeaux från utmärkt långlivat år med lovande framtid. Kommer att växa ut till en riktigt betydande klassisk bordeaux med stor längd och komplexitet. Lagra gärna tio år och längre. Ligger i BS, men det är ju inget problem om det tar en vecka att få hem ett lagringsvin.