Laddar annons
Röttorps Bästa med fyndig aussirhôneblend
28 Oct, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med fyndig aussirhôneblend

Fyndig södra rhôneblend, snygg och lätt pinot, mogen matriesling, halvtorr Pfalzriesling, lagringsbar fuskvintage, 2008 champagne under 300 och en ständigt fyndig fräsch rosé är veckans nya viner på Röttorps Bästa.

Nya viner v44 2015 på Röttorps Bästa

Rosemount Little Berry GSM, 2014 för 99 kronor är en rik och mustig klassisk druvblend som man annars hittar i södra Rhône. GSM är en förkortning av Grenache, Syrah och Mourvèdre. Trevlig australiensare från MacLaren Vale till höstens alla grytor och andra smakrika kötträtter. Nyligen anländ i ny fyndig årgång.

Snygg och lätt pinot från Kalifornien

District 7 Pinot Noir, 2013 för 119 kronor är en snygg liten pinot med delikata toner och aningen bärsötma. Ganska finstämt och bra slut i lätt stil och föga strävhet. Veckans nya röda finstilta vin på Röttorps Bästa är också en nyanländ ny  årgång från Scheid Family Wines i Monterey, Kalifornien.

Mogen matriesling

Tegernseerhof Kellerberg Riesling Smaragd, 2010, för 149 kronor är en rik, mäktig och mogen utvecklad riesling, just inkommen som exklusiv tillfällig nyhet nu i oktober. Ett bra vin till lite smakrika rätter och ett härligt matvin med mognad till rimligt pris.

Halvtorr Pfalzrielsing

Deidesheimer Herrgottsacker Riesling Spätlese, 2014 för 99 kronor. En för årgången riktigt bra friskt och milt vin med sötma och bra balans. Passar väl till många lättare fruktefterrätter eller även som sällskapsvin. Syran ger det fräscha och friska drag.

Lagringsbar ”fuskvintage”

Churchill's Late Bottled Vintage, 2008 för 169 kronor är en utmärkt ofiltrerad LBV. Den är god just nu till alla sorters ost, särskilt starka mögelostar, och många efterrätter eller bara som ett glas efter maten. Den kan också lagras rätt länge och är då ännu bättre till samma sak. Blir nog riktigt magnifik med 5+ år i källaren.

2008 Champagne under 300

Palmer & Co Millésime Brut, 2008 för 299 kronor är en riktigt bra årgångschampagne både för direkt konsumtion och för lagring. Delikat champagne med lite av den härliga rostade hasselnötstonen och fin längd. 2008 år ett toppår i champagne och när man får en riktigt bra sådan under 300 är det riktigt köpläge. De stora husens ofta rätt medelmåttiga årgångslösa standardchampagner kostar idag ca en hundring till för halva kvaliteten.

Ständigt fyndig fräsch rosé

Rotari Rosé, 2010 för 109 kronor har en utmärkt innehållsrik och fräsch mognadskomplexitet genom lång lagring, bra syra och sina uppfriskande bubblor. Har i mina noteringar varit fynd ända sedan introduktionen i Sverige och är det fortfarande även om den gått upp en tia i år. Alltjämt fyndigaste rosébubblet på Systemet och även fyndigaste rosén för lättare maträtter.