Laddar annons
4 Nov, 2015

Röttorps Bästa med fyndig fräsch chardonnay

Bättre rött husvin, delikat överkomlig nebbiolo, fyndig billig fräsch chardonnay, söt nioårig Mosel, lyxvin till gåsen, bästa röda boxen, Marlborough SB på 3l box och sydfransos för källaren är veckans nya viner på Röttorps Bästa.

Nya viner v45 2015 på Röttorps Bästa

Bättre rött husvin

Rawson's Retreat Shiraz Cabernet, 2014 för 79 kronor. Penfolds lilla röda är en riktigt just aussiblend på Syrah och CS som görs i mycket stor volym. Du kan hitta en liten eukalyptuston som kommer från träd som står i närheten av vingårdarna. Rätt bra nyanser i övrigt och just innehåll och med ganska bra rikedom och struktur i generös stil.

Delikat överkomlig nebbiolo

Langhe Nebbiolo Pio Cesare, 2011 för 149 kronor är en utmärkt lättare nebbiolo från Piemonte med klass och elegans i delikat ännu aningen stram stil för måttliga pengar. Mycket bra till smakkomplexa maträtter i den finare middagen. Gör sig allra bäst i glas med bred midja, typ bourgogne glas.

Fyndig billig fräsch chardonnay

Laurent Miquel Chardonnay Viognier, 2014, för 85 kronor i BS är en trevlig, välbyggd och hyggligt innehållsrik chardonnay från södra Frankrike. Lite viognier bidrar till komplexitet och fräschör och gör det till ett fynd. Balanserat och lite delikat trots det billiga priset. Beställ en låda och ha det hemma när Du behöver ett fräscht balanserat och hyggligt innehållsrikt vitt torrt vin.

Söt nioårig Mosel

Kaseler Nies'chen Riesling Spätlese Reichsgraf von Kesselstatt, 2006 för 150 kronor. Bra mogen komplex Mosel med friska balanserade drag och en mild sötma. Finns bara i få butiker. Beställ på två dagar till din egen.

Lyxvin till gåsen

Beaune Clos des Ursules, 2008 för 399 kronor är en finstämd läcker röd bourgogne med mognad och fortfarande under växt och utveckling från vinhuset Jadot. Helt lysande till årets och de närmsta åren gäss. Finns i det tillfälliga exklusiva sortimentet och tar nog slut snart.

Bästa röda boxen

Vila Santa Reserva, 2012 för 279 kronor för 3l är ett utmärkt seriöst premiumboxvin med längd, komplexitet och struktur i snygg förening. Lufta gärna någon timme i karaff eller kanna innan servering. Fortfarande den bästa röda boxen på Systemet.

Marlborough sauvignon blanc på 3l box

The Crossings Sauvignon Blanc, 2014 för 289 kronor för 3l är kanske inte någon riktigt finstämd och elegant Nya Zeeländsk sauvignon blanc. Men man kan hitta en tuch av svartvinbärsblad i slutet och det har en lite rustik innehållsrik typisk Marlboroughstil med örtighet och längd för ett osedvanligt hyggligt pris.

Sydfransos för källaren

Chateau Pech Latt Vielles Vignes, 2013 för 119 kronor. Pech Latt gör ett utmärkt rött vin från södra Frankrike som finns i ordinarie sortimentet för hundringen. Det här vinet är en uppgraderad version gjord på utvalda gamla stockar för en tjuga till per flaska i BS. Utmärkt vin med struktur komplexitet och lite bordeauxsk uppbyggnad. Långt och ännu under växt och utveckling, även om det är utmärkt idag. Spara gärna fem år i källaren och det blir en avsevärt större vinupplevelse.