Laddar annons
8 Apr, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med mogen carmenere

Mogen carmenere, billig Bolgheri, chenin blanc på buske, söt riesling med mognad, rosébubbel med klass, sauvignon blanc box och ett överkomligt långlagringsvin är de nya vintipsen denna vecka på Röttorps Bästa.

Nya viner v15 2015 på Röttorps Bästa

Torres Las Mulas Carmenère, 2013 för 85 kronor. En moderna bra carmenere där man lyckats helt mogna ut druvorna. Mjuka rika typiska drag från mogen carmenere, utan gröna toner med bra längd och generös lite mullig stil. Verkligt bra och generöst rödvin som alla som tror att de inte gillar druvan bör prova på. Producerad av vinhuset Torres, som var en av kvalitetsvinspionjärerna i Chile.

Billig Bolgheri

Ruit Hora, 2011 för 139 kronor. Utmärkt rödvin från Toscanas östra kustområde med bra kropp, komplexitet och struktur. Förnämliga bordeauxblandningar och höga priser brukar det berömda Bolgheridistriktet bjuda på. Här till skönt budgetpris.

Chenin blanc på buske

Kleine Zalze Cellar Selection Bush Vines Chenin Blanc, 2013 för 69 kronor är ett utmärkt friskt och hyggligt innehållsrikt vitt vin som passar det mesta. Görs på gamla vinstockar, som odlas som fristående buskar istället för uppbundna platta stockar på rader av stålvajer.

Söt riesling med mognad

Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Spätlese, 2007 för 139 kronor är en fin mogen söt Rheingauriesling från vinhuset Wegeler. Mulligt rikt och sött med bra kraft och laddning och stor mognadskomplexitet, moget och samtidigt fräscht till verkligt trevligt pris för ett 8-årigt sött vin som passar allt fruktigt.

Rosébubbel med klass

Rotari Rosé, 2010 för 109 kronor är gjord på samma sätt och med samma druvsorter som en äkta roséchampagne. Den är dock odlad i Trentino i norra Italien och kostar en bråkdel av priset. Riktigt bra läker rosé med lite fruktighet och mineraliska toner. Utmärkt för både skål och mat. Överlägset det mesta i stilla rosébranchen också i alla lägen.

Sauvignon blanc box

Torres Las Mulas Sauvignon Blanc, 2014, för 219 kronor för 3 liter tycker jag just nu är den bästa sauvignon blanc boxen. Frisk, klassisk och lätt med tuch av krusbär i städad och lättbegriplig stil. Påminner lite om en Nya Zeeländare. Ännu ett utmärkt vin från chilenska Torres.

Överkomligt långlagringsvin

Penfolds Kalimna Bin 28 Shiraz, 2012 för 169 kronor är en rik kraftfull aussi shiraz med stor längd i denna unga tid. Utvecklas mycket med långlagring och spara länge, 2019-30, och njut när det realiserat sin potential. Alla Penfolds Bin viner har stor lagringspotential, även i detta måttliga prisläge.