Laddar annons
15 Apr, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med bästa amaronen

Bästa amaronen, sancerre med klass, bästa fuskchampagnen, lyxig chablis grand cru, röd Penfolds box, vit box på fyra druvor och stort Rhônevin för källaren är de nya vintipsen denna vecka på Röttorps Bästa.

Nya viner v16 2015 på Röttorps Bästa

Masi Amarone Costasera, 2010 för 289 kronor. En riktigt bra balanserad rik amarone med struktur och bakomliggande tanniner och en viss kärvhet mot slutet som en amarone skall ha. Namnet kommer av italienskans amaro, som betyder beskt. Genom sin höga alkoholhalt, koncentration och en liten restsockermängd krävs en sådan kärvhet för att det skall bli ett balanserat matvin. Masi Costasera är för mig den bästa amaronen i denna prisklass med balans och nyansrikedom på ett helt annat sätt än de grova satirer av amarone som också finns på marknaden, genom vintypens popularitet. Undvik speciellt riktigt billig amarone.

Sancerre med klass

Sancerre Les Baronnes, 2013 för 165 kronor. Sancerre är ett härligt friskt subtilt vin på sauvignon blanc från några kullar kring Loireflodens övre lopp. Klassiskt är att Du i örtigheten helst kunna hitta en ton av svartvinbärsblad. Henri Bourgeois är ett av de allra bästa vinhusen och deras bassancerre Les Baronnes är som vanligt riktigt bra även i årgång 2013. En annars lite knepig årgång på många ställen i Frankrike och Tyskland. Frisk, snygg och lättsamt fräsch med tuch av svartvinbärsblad och annat komplext i slutet, mycket bra eftersmak. Ett stiligt vin till lättare fina maträtter och speciellt till milda getostar.

Bästa fuskchampagnen

Pongrácz Brut, för 120 kronor är ett utmärkt champagnelikt mousserande vin med bra balans och viss mognad i frukten och mineralitet och komplexitet med härlig längd i eftersmaken. Bra i alla sammanhang när man tänker sig champagne inklusive till maträtter.

Lyxig Chablis Grand Cru

Chablis Grand Cru Les Clos, 2011 för 399 kronor från vinhuset J M Brocard är en stor och mäktig läcker rik chablis med fötterna kvar i chablisdistriktets speciella stil av mineralisk och frisk bourgogne. Grand Cru vinerna kan annars bli lite tyngre i stilen. Stort nu och ännu större med några års fortsatt lagring.

Röd Penfolds box

Rawson's Retreat Shiraz/Cabernet på box, 2013, för 249 kronor för 3 liter är ett just välbyggt rödvin med allt på rätt ställe från mycket pålitliga vinhuset Penfolds . Bra allmänt rödvin på klassisk aussiblend, som passar till allt och alla i lätt fruktig stil.

Vit Box på fyra druvor

Fairview Roussanne/Chenin Blanc/Viognier/Grenache Blanc Box, 2014 för 214 kronor per 3 liter. Välgjord komplex ovanlig druvblandning på fyra druvor med smak och doft och eftersmak i en speciell behaglig egen ton. En tuch av lite aromatisk ton från viognier som kompletterar vinet på ett bra sätt. Passar till all mat, även lite mer smakrik.

Stort Rhônevin för källaren  

Gigondas Les Hautes Garrigues, 2012 för 359 kronor från Domaine Santa Duc är ett mäktigt, rikt, komplext lätt kryddigt stort Rhônevin. Bör lagras länge för att alla storslagna andra och tredje generationernas smaker skall hinna utvecklas i flaskan. Gärna tio år.