Laddar annons
1 Apr, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med bästa röda allroundvinet

Bästa allroundvinet, delikat nebbiolo, mycket prisvärd ”enkel” grand cru, bra halvtorr 2013, LBV nu och i framtiden, gömd 2002 magnumchampagne, mogen lyxbourgogne och röd premiumbox är de nya vintipsen denna vecka på Röttorps Bästa.

Nya viner v14 2015 på Röttorps Bästa

Vila Santa Reserva, 2012 för 99 kronor. Är ett av de allra bästa röda allround vinerna kring hundringen. Görs sedan snart 20 år tillbaka av JP Ramos i Estremos i Alentejo i östra Portugal. Druvorna (trincadeira, aragones, periquita, alicante bouschet och cabernet sauvignon) är dominerande lokala med inblandning av internationella för att skapa bättre struktur, längd och genomklang. Finns både på magnumbutelj och 3 l box. Även om det är samma vin i alla smakar det alltid bättre på flaska. Hemlig egenskap är att det även vinner mycket på lagring 5-8 år, allra mest på magnum.

Delikat nebbiolo

Le Tense Sassella, 2011 för 139 kronor. Finsmakarvin från alpdalen Valtelina i norra Italien av vinhuset Nino Negri, främst till måttligt smakrik mat. Lätt, delikat Nevbiolo med fina långa mogna toner med en tuch av mognadssötma.

Mycket prisvärd ”enkel” Gran Cru

Biecher Schoenenbourg Grand Cru Riesling, 2013 för 119 kronor är ingen märkvärdig Grand Cru riesling alls. I sitt måttliga prisläge är det däremot en riktigt bra Alsace riesling med bra täthet, genomklang och smaktoner. Mycket prisvärt och samtidigt enkelt för sitt namn.

Bra halvtorr 2013

Dr Loosen Bernkasteler Kurfürstlay Riesling Spätlese, 2013 för 111 kronor. Rikt och trevligt i klassisk halvtorr Moselstil med längd och långt slut. Året 2013 har många tveksamma viner i Tyskland. Pålitliga producenter som Dr Loosen lyckades riktigt bra med denna och flera andra.

LBV nu och i framtiden

Churchill's Late Bottled Vintage, 2008 för 169 kronor. Bra portvin för den finare ostbrickan, för både direkt konsumtion idag och för lagring. Denna härliga LBV är ofiltrerad, vilket gör att den utvecklas på flaska och mognar till något riktigt magnifikt med ytterligare 5+ år i källaren.

Gömd 2002 magnumchampagne

Palmer & Co Millésime Brut mag, 2002, för 709 kronor för 1,5 liter är väl gömd i sortimentet. Den delar varunummer 7867 med en vanlig flaska från 2008 av samma vin (i och för sig också riktigt bra för 279 kronor). 2002:an magnum finns i ca en femtedel av de butiker som har den yngre vanliga flaskan, främst i storstadsområdena. Borde gå att beställa hem till Din butik. Jag har själv lyckats få tag i två stycken som jag nog lagrar minst 5 år till. Mycket bra pris för denna utmärkta 2002 magnumchampagne.

Mogen lyxbourgogne

Pommard Premier Cru Louis Jadot, 1997 för 449 kronor. Stor mogen bourgogne från ett bra vinhus och förnämliga vingårdar är något som normalt är dyrt och kräver egen långlagring. Just nu finns ännu några flaskor kvar av denna stora generösa mogna lyxbourgogne med grepp och betydande nyanser hela vägen för konsumtion nu och de närmsta åren. Lyx till rimliga pengar.

Röd premiumbox

Barone Ricasoli Formulae box, 2013 för 249 kronor per 3 liter. Bra rik och välstrukturerad kanske lite enklare än föregående årgång, men ändå bland de bästa röda premiumboxarna.