Laddar annons
18 Apr, 2015

Viña Tondonia på fredag

R Lopez de Heredeia är det äldsta av Riojahusen kring järnvägsstationen i Haro. De är en av skaparna av den moderna bordeauxinspirerade Riojan för ca 130 år sedan. Det gör likadana långsiktiga viner än idag. Nu kommer deras flagskepp Viña Tondonia Blanco i två versioner på Systembolaget.

Nydanare utan förändringar

Som en av döttrarna sammanfattade R Lopez de Heredias strävan och identitet till mig vid ett besök för många år sedan; Här försöker vi hela tiden förändra och utveckla våra metoder och viner ända sedan starten (kring 1880). Dessvärre har vi inte hittat några förbättringar att göra! Jäskaren, de stora öppna ekkaren, är detsamma som på 1880-talet bara underhållna och med några av stavarna utbytta succesivt under åren. När man för ca fyrtio år sedan behövde ersätta den mycket stora blandningstunnan i ek, en betydande nyinvestering, kom man fram till att det bästa vore att bygga en exakt kopia av den gamla. Det blev investeringen. Det enda undantaget är att man 2002 byggde ett nytt besökscenter i futuristisk stil på den gamla gården. Men det var ju inte för vinerna utan för besökarna. I denna supermoderna byggnad har man satt in den gamla första butiken från 1910 i ”faximilupplaga”.

Här finns det gott om tid för vinerna

Utrustningen och det museala är förvisso märkligt hos R Lopez de Heredia, men det är inget mot vinerna. Avsikten har varit att göra en ”Supreme Rioja” ända från start. Och de har de varit och förblivit med allt större originalitet genom att vinerna är som förr medan alla de andra enkla och bra har dragit iväg åt andra håll. Man har ett osannolikt gammaldags och underbart tidsperspektiv för sina viner. Alla viner lagras länge på fat med den lätta oxidation som det ger. De kan sedan med framgång lagras ännu längre och utvecklas reduktivt på flaska för att nå sin fulla stora mognad. Redan deras rosé lagras flera år på fat och släpps till försäljning efter knappt ett decennium. Rosévin med extrem långlagring!

1956 Viña Tondonia

Deras röda Rioja känns rejält mogen och utvecklad efter ett till två decennier på fat. Sedan blir den allt mer ungdomlig i färg och klangfärg efter några decennier till på flaska. Jag var en annan gång där tillsammans med en mycket vinerfaren kollega. Han hade inte själv hittat något extraordinärt stort riojavin ännu och var en aning nedlåtande om distriktet. Tills vi många våningar under jord i skumrasket nere i R Lopez de Heredia’s ”kyrkogård” provade en alldeles osannolikt ungdomligt vital och mognadskomplex 1956 Viña Tondonia Gran Reserva röd. Frågan om det fanns några extraordinära magnifika riojor var slutgiltigt besvarad.

Tondonia eller Bosconia?

R Lopez de Heredia gör främst två olika viner i olika stilar, Viña Tondonia respektive Viña Bosconia. Druvorna kommer från olika vingårdar för respektive vin. I den spanska ägarfamiljen delar man efter den personliga preferensen in medlemmarna i ”Tondonianer” och ”Bosconianer”. De flesta var, åtminstone förr, Bosconianer. Internationellt är det ändå Viña Tondonia som står för berömmelsen från denna säregna producent. Under senare år har det tagit sig uttryck i att man på samma sätt som byarna i Bourgogne lagt till det främsta vinets namn. Numera heter firman det ”lätthanterliga” R. Lopez de Heredia Viña Tondonia.

Vit gammal Viña Tondonia är obligatorisk

De röda Riojorna i alla ära, men det allra mest remarkabla och unika vinerna är Viña Tondonia Blanco. Vit rioja är annars varken särskilt känt eller berömt, även om det finns en hel del hyggliga exempel. Viña Tondonia vit är i en egen kejsarklass för sig. Den lagras också mycket länge på fat och skall för Gran Reservan gärna bli 40 år eller mer innan man drar korken. Dess unicitet och ålder gör att den är långt ifrån lättillgänglig. För den äventyrslystne vinälskaren är det ett helt obligatoriskt uppdrag att njuta av en riktigt gammal vit Viña Tondonia.

På fredag på Systemet

I nyhetssläppet av exklusiva viner i små partier nu på fredag den 24 april kl. 1000 finns några flaskor av en vit Reserva, 2000 och en vit Gran Reserva 1994, Viña Tondonia för 249 resp. 539 kronor flaskan. Låt dem gärna få utvecklas lika länge till, som de är gamla nu, i källaren. Ett av världens mest exceptionella historiska kultviner med en enorm livskraft och efter lagringen komplex smakpalett.

Andra nya källarviner

På fredag kommer också tre andra viner som jag vill rekommendera, främst för källaren. 2011 Vino Nobile de Montepulciano Poliziano släpps på magnum för 403 kronor. I Sydafrika gör Boekenhoutskloof, mest för att de gillar den så mycket själva, en Semillon, 2012 för 199 kronor. Den måste lagras vidare. Från svala Limari i norra Chile kommer druvorna till Cono Sur Syrah 20 Barrel för 169 kronor. Här kan de mogna långsamt och succesivt under en extremt lång växtsäsong. Det ger särskilda delikatessfördelar vid mognaden av denna lite lättare Syrah.

Fem originella viner för källaren på fredag.

Tabell: TOPPNYHETER FREDAGEN DEN 24 APRIL PÅ SYETEMBOLAGET






































































Nr År Namn Land Pris Bäst Kv Bet Mat
99038 2011 Vino Nob. di Montep. Poliziano magn Italien 403 21-28 18,0 4,4 2-3
90352 2012 Boekenhoutskloof Semillon Sydafrika 199 18-24 17,5 4,2 2-3
99438 2012 Cono Sur 20 Barrels Syrah Chile 169 17-22 17,0 4,0 2-3
90243 2000 Viña Tondonia Reserva Blanco Spanien 249 15-30 18,0 4,0 2-3
94819 1994 Viña Tondonia Gran Res. Blanco Spanien 539 15-34 19,0 4,0 2-3