Laddar annons
24 Aug, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med mogen Valtellinanebbiolo

Nya viner denna vecka är bl.a. en överkomlig nebbiolo från alpdalen Valtellina med fyra års utveckling och mest prisvärda röda boxen på Systembolaget.

I vindistriktet Valtelina som ligger i en djup alpdal öster om Lago di Como i norra Italien odlar man nebbiolo som huvuddruva. Genom långa torra höstar är det möjligt att mogna ut druvorna med riktigt bra resultat från de bästa producenterna. Nino Negri är en av de allra bästa. De säljer dessutom sin nebbiolo, Le Tense Sassella, med viss mognad, just är det 2007:an som finns på Systemet för 129 kronor. Fin mogen nebbiolo med längd och bra fint moget slut utan överdriven strävhet, ett delikat vin, med måttlig kraft.

När det skall vara lite mäktigare och får vara lite dyrare föreslår Röttorps Bästa 2007 Ch Mont-Redon för 232 kronor. En härligt balanserad Chateauneuf-du-Pape med längd och framtid och samtidigt en utmärkt nutid. Bättre viner från detta varma sydfranska distrikt behöver ofta lång tid för att hitta sin balans och storhet. Ch Mont-Redon är ett trevligt undantag som är utmärkt redan nu efter fyra år.

Det finns ännu flaskor kvar av en av de allra bästa matrieslingarna under 200 kronor som vi haft på länge. I tillfälliga sortimentet kostar Wachauvinet 2009 Riesling Smaragd Singerriedel 199 kronor. Österrikisk riesling med stor kraft, längd och mineralitet.

Franck Bonville Grand Cru Sélection för bara 289 kronor tycker Röttorps Bästa är en verkligt bra årgångslös chardonnaychampagne. Den finns tyvärr bara i några få butiker, men Du kan beställa och få den på två dagar i alla.

Den mest prisvärda röda boxen just nu är 2010 Ramos Reserva för 219 kronor. Mustigt rik och klingande med längd och bra struktur, riktigt seriöst boxvin som passar till det mesta och de bästa.