Laddar annons
17 Aug, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med bästa vita torra husvinet

Nya viner denna vecka är bl.a. en klassisk östitalienare som passar bra till all vitvinsmat och lite till och ett riktigt bra franskt rött lagringsvin för 95 kronor.

Umani Ronchis 2010 Casal di Serra, 79 kronor, är ett av de allra mest användbara vita vinerna. Det är på en gång milt och samtidigt mycket karaktärsfullt och innehållsrikt med lång eftersmak och bestående bra slut. Det fungerar väl till alla normala vitvinsrätter och dessutom utmärkt till blandade italienska byfféer och mycket annat. Det görs i Marche på Italiens östkust på Verdicchiodruvan som kan ge riktigt bra viner och samtidigt till mycket måttligt pris. Har glatt oss med sin goda närvaro i Sverige under många år nu. Ett suveränt vitt husvin när det skall vara lite finare tycker Röttorps Bästa.

Det finns mycket bra lagringsviner som utvecklar stordåd med några år i källaren utan att de kostar en förmögenhet. Ett bra rikt nu ungtufft sådant vin är 2008 Ch La Reyne Prestige för 95 kronor. Tuff malbec med ännu rätt hårda tanniner som mjuknar med lagring gärna 5-7 år till ett stort vin.

Röttorps Bästa lanserar denna vecka 2009 Duorum som det röda favoritvinet kring hundralappen. Ett av de nya moderna lättvinerna på portvinsdruvor från Duorodalen i norra Portugal. Ett joint venture mellan den legendariska vinmakaren på Ferreira, Jose Maria Soares Franco, som bland annat gjort det gamla portugisiska toppvinet Barca Vehla och Joao Portugal Ramos som annars gör sina bästa viner i Alentejo i mellersta Portugal. Här finns verklig potential för stora viner när vinmakaren kan locka av Touriga National och Touriga Franca sin bästa potential för lättviner i detta portvinets hemland. 2009 Duorum är ett av de mest prisvärda vinerna från området. Lagra gärna men även stort för direkt konsumtion.

Det finns ett intressant vitt sött starkvin från mellersta Portugal som heter Moscatel de Setúbal. Intressant och givande och i sin relativa ungdom. De bästa vinerna kan lagras mycket länge. Röttorps Bästa har provat viner som är vid stor hälsa även på hundraårsdagen . Den utmärkta firman Jose Maria Fonseca gör en 2007 Moscatel de Setúbal som nu säljs för blott 59 kronor per halva. Ett intressant vin till smakrika efterrätter med sin både friska och söta smak.

De bästa rosévinerna är mousserande. De allra bästa är förståss champagner. Av gammal hävd har Lanson Rosé varit ett stort märke i Sverige, utan att riktigt leva upp till att vara vare sig prisvärd  eller bra. Ett mycket bättre alternativ för den som vill ha en just intressant roséchampagne för i sammanhanget bra pris är De Saint Gall Rosé Brut för 249 kronor.

Som veckans vita lyxvin hittar Du på Röttorps Bästa den fantastiske österrikaren 2009 Grüner Veltliner Ried Lamm från Bründelmayer för 359 kronor. Topproducent, bästa GVläget av dem alla och ett magnifikt vin med personlighet, när man inte bryr sig om vad det kostar.