Laddar annons
19 Mar, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med smart hund

I fredags tappades de första boxarna av Smart Dog Syrah, 2012 för 199 kronor per tre liter. En helt ny skapelse från Alentejo i Portugal av João P. Ramos. Rik, mustig, generös med en liten slutsötma som gör vinet mjukt och extra generöst och ändå hyggligt balanserat av syran.

Smart Hund med boxrabatt

Vinet är speciellt skapat för den nya svenska vinsmaken, som gärna vill ha hyggligt hög alkohol (här 14%) och mjukt slut med aningen sötma (här 8 gram per liter). Vinet är inte riktigt i min stil, men ett stort fynd för alla de som gillar denna vintyp. Ett ovanligt seriöst alternativ med bra genomklang hela vägen och en just eftersmak till fantastiskt bra pris. Vinet finns också på flaska för 79 kronor och börjar nu säljas i Beställningssortimentet. Kraftfull boxrabatt, 117 kronor mindre för boxen än för fyra flaskor.

 

Nya vintips denna vecka är en delikat bordeauxstoscan,  en grüner veltliner för alla tillfällen, en mogen halvtorr riesling, en ofiltrerad LBV med klass, en roséchampagne grand cru, en smart hund på låda, bästa vita torra billiga boxen och en stor Gigondas för källaren.

Delikat bordeauxtoscan

Till lite finare middagar är toscanska Le Volte, 2011 för 161 kronor ett riktigt bra alternativ. Kommer från de västliga delarna av Toscana och här är det bordeauxdruvor som dominerar. Vinet görs av topproducenten Ornelaia på egna druvor och även lite köpta med druvsammansättningen 50 % merlot 30% sangiovese och 20% cabernet s. Nu med liten mognad och bra längd i finstämd, delikat stil. Passar till det allra mesta i köttväg.

Grüner Veltliner till allt

Leth Grüner Veltliner har kommit i ny årgång, 2013. Denna utmärkta bas grüner veltliner fungerar väl till både lätta och tunga vitvinsrätter, samt till charkuterier och även som drink utan mat. För sina 79 kronor är det ett fynd. Jag tycker den nya årgången är ännu lite bättre än förra

Mogen halvtorr riesling

Det är stort att vi på Systembolaget har möjlighet att köpa en mogen betydande halvtorr komplex riesling med komplex utvecklad eftersmak i Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Spätlese, 2002 för 131 kronor.

Ofiltrerad LBV med klass

Churchill's Late Bottled Vintage, 2008 för 169 kronor är en utmärkt ofiltrerad LBV med klassiskt stort innehåll och längd. LBV finns i två olika skepnader. Filtrerad som inte utvecklas på flaska och inte har någon fällning och Ofiltrerad som med tiden får en rätt kraftig fällning (behöver då dekanteras) och utvecklas som en Vintage Port om än med lite enklare grundviner. Du ser skillnad på dem genom att filtrerad LBV har en cognacskork och ofiltrerad en vanlig vinkork. Ofiltrerad LBV brukar också kallas fattigmans Vintage. Churchill’s 2008:a är härlig port idag och stor port med komplexitet om 5+ år i källaren.

Roséchampagne Grand Cru

Denna vecka tipsar jag om en riktigt fin roséchampagne i Beställnigssortimentet på Röttorps Bästa. I Mesnilbyn gör ett litet champagnehus Michel Turgy Gran Cru Cuvée Rosé för i detta sammanhang måttlig 351 kronor. Delikat roséchampagne som även fungerar väl till lättare kötträtter.

Bästa vita boxen

En riktigt bra vit torr box i samma prisläge är Moncaro Verdicchio, 2012, 199 kronor för 3 l. Trevligt rikt och härligt i frisk lättsam stil med balans och lite karaktär, som gör det användbart till det allra mesta i matväg. För mig den bästa vita boxen just nu under 200 kronor.

Gigondas för källaren

Numera görs det flera riktigt bra (och ganska dyra) stora viner i gigondasdistriktet i södra Rhône. Engagerade vinproducenter tar till vara de gamla stockar och speciella terroir som finns där. Ett strålande exempel på detta är Gigondas Les Hautes Garrigues, 2011 för 359 kronor. Stor rik och läcker lovande Gigondas i den högre skolan, verkligt storslagen frukt i fin balans. Men får inte drickas nu utan skall ges lång tid och succesivt mogna ut till hela sin potential. Drick efter 2020.